Djeca potrošači – komercijalizacija djetinjstva

dokumentarni film

˜

Svi su cvjetovi budućnosti u sjemenu sadašnjosti.

Kineska

˜

“Moj vam mobitel košta samo 400 kuna, njihov, (pokazujući na prijateljice), iPhone puno je skuplji. ” – kaže mi učenica 7.razreda prije par dana, ponovo aktualizirajući moj upitnik s pitanjima: –  Koliko novca se troši na djecu i njihove “potrebe”? –  Kako se oduprijeti komercijalizaciji djetinjstva i pomoći roditeljima i djeci? Potraga za svježijim odgovorima na ova pitanja koji nam mogu pomoći u pripremi edukativnih materijala za roditelje, rezultirala je otkrićem dokumentarnog filma DJECA POTROŠAČI – KOMERCIJALIZACIJA DJETINJSTVA iz 2009.god., autorice  Adriane Barbaro. Film je edukativnog karaktera i iz njegova sadržaja zaista puno mogu naučiti i roditelji i svi profesionalci odgojno obrazovnih struka. Možete ga pogledati u nastavku. Ugodno se smjestite, uzmite kavu ili sok i gledajte pažljivo. Film traje sat vremena, ali brzo će vam proći.

O samom filmu, producenti između ostalog ističu: “DJECA POTROŠAČI” baca svjetlo koje očajnički trebamo na po­stupke neumorne propagandne mašinerije vrijedne više milijardi do­lara koja danas prodaje djeci i njihovim roditeljima sve: od nezdrave hrane, preko nasilnih video igara i lažnih obrazovnih proizvoda do obi­telj­skih automobila. Oslanjajući se na uvide zdravstvenih djelatnika i zagovornika dječjih prava, film se usredotočuje na eksplozivni porast dječje propagande pokazujući kako propa­gand­isti koriste najnovija dostignuća psihologije, antro­po­lo­gije i neuroznanosti u preobrazbi američke djece u jednu od naj­moć­nijih i najprofitabilnijih potrošačkih demografija na svijetu.  DJECA POTROŠAČI suočava nas sa sveukupnom komercijalizacijom djetinjstva i postavlja neodložna pitanja o etici dječje propagande i nje­nog utje­caja na zdravlje i dobrobit djece.

 

  1. Film sam pogledala i preporučila drugima. Odličan je. Neke stvari mi izgledaju nevjerojatne – onaj dio “djeca pod mikroskopom” – to me zgrozilo. Nisam očekivala da su Amerikanci toliko prešli granice samo radi dječje potrošnje. I kod nas se veoma širi komercijalizacija i teško je kao roditelj izdržavati pritiske djece :”treba mi ovo, kupi mi ono…” i imati argumente za objasniti kvalitet nekih drugih vrijednosti u životu: zagrljaja, poljupca, povjerenja, a ne samo natjecati se tko ima bolji mobitel ili odjeću s markom. Bilo bi dobro kad bi i drugi roditelji ovo pogledali, ali moram priznati kako nekima ne mogu preporučiti slično, jer se ne bi složili sa mnom.

Leave a Comment

NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>