Istraživanje

Crveno jezero

Ima Silvana sedmera vrata. Vrata od riječi. Vrata od pokreta. Vrata od stava. Vrata od pogleda. Vrata od emocija. Vrata od srca. Na sedmera vrata dođe i s ljudima od škole govorništvo prođe.

Prepjev pjesme Petra Gudelja “Put u Imotu”

Glavna vrata našeg III. modula Inovativnosti i kreativnosti u školi  otvorio je naš dragi kolega i brižan domaćin, Ante Karin, u Imotskom, 2.  listopada 2011.god.

A dalje, u istraživanje korak po korak, svojom neiscrpnom energijom i raznolikim umijećima, vodila nas je prof. i glumica Silvana Stanić kroz radionicu o govorništvu, verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji. Što smo zapravo istraživali? Istraživali smo sebe, a to je uvijek vrlo koristan i naravno, naporan posao. Uvidjeli smo to odmah na početku kada smo vježbali neverbalnu komunikaciju. Zadatak je bio sjesti na sjedalicu kao na pozornici, okrenuti se grupi (istina, poznatih i dobronamjernih ljudi), ali u ovom slučaju ljudi čiji je jedini zadatak bio – buljiti u vas i vaše detalje. Svjesni toga, s osjećajem ogoljenosti sjedite, gledate, ni sami ne znate što mislite, ali polako se navikavate, savladavate neugodu,vježbate….. i očekujete da voditeljica ipak proglasi kraj. Izvrsna vježba za svih nas koji često izlazimo pred učenike, učitelje i roditelje.

Istraživali smo mi i kako čitamo slijedeći upute, koliko riječi možemo pročitati u jednom dahu, na koliko načina možemo kazati riječ – kolega/ica da proizvedemo određenu emociju koju drugi mogu prepoznati, koliko smo u stanju stihovima prenijeti poruku koju od nas traži zadana situacija ili kako pročitati četiri stiha i proizvesti atmosferu.

Svjedočili smo našim izvrsnim i manje izvrsnim izvedbama, ali bez obzira na uspješnost (ipak je to proces i vježba),  ni u jednom trenutku nije nedostajalo volje i truda svih sudionika.  To i nije bilo neobično kada smo radili u pozitivno nadahnutoj atmosferi s komentarima: “Dušo – to je odlično!”

Hvala Silvani!

Veliko hvala i Anti!

Zato očekujemo nastavak …. i usput preporučamo ovu edukaciju učiteljima svih profila.

Povijest našeg modulskog druženja možete vidjeti ovdje u rascvjetanoj Đurđičinoj prezentaciji.

Organizacija stručnog skupa: Đurđica Kaurloto Martinić,prof. – viša savjetnica  u AZOO, područna jedinica Split Mirjana Kazija,prof. – viša savjetnica u AZOO, područna jedinica Rijeka Nekoliko fotografija:

Imotsko polje u jutarnjoj izmaglici.

Crkva sv. Franje

Park uz Crkvu.

Spomenik Vladi Gotovcu.

Jednostavno skladna.

Leave a Comment

NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>