Digitalni minimalizam

 

Već značajan broj godina, veljača je u znaku sigurnijeg interneta i nastojanja da se internet napravi boljim mjesto za svih. U tom vremenu trudimo se razgovarati s učenicima o mnogim temama koje se dotiču novih tehnologija i medija te njihova utjecaja na svakodnevni život djece i mladih.

No, obraćati se samo djeci, znamo mi dobro, nije dovoljno. Stoga, ove godine pozivamo roditelje na čitanje svjetskog bestselera Cala Newporta: DIGITALNI MINIMALIZAM”.

Kao motivaciju za čitanje, donosimo izvatke iz dvije recenzije:

„Minimalizam“ je umijeće prepoznavanja onoga što je stvarno potrebno, a  Digitalni minimalizam  primjenjuje ovu ideju na našu upotrebu tehnologije. Reagirajući na sveprisutnu digitalnu zatrpanost i s njom povezan nedostatak pozornosti i fokusiranosti, autor obrazlaže filozofiju korištenja tehnologije koja je već unaprijedila nebrojene živote otkrivajući tako tajnu usredotočenoga života u sve kaotičnijemu svijetu.

Polazeći od toga da tehnologija nije ni dobra ni loša, već je ključ u tome da se njome koristimo u svrhu ostvarenja svojih ciljeva, umjesto da dopustimo da manipulira nama, knjiga Digitalni minimalizam pokazuje kako od tehnologije iskoristiti ono najbolje i kako živjeti smislen i sretan život.  (Izvor: )

“Newport navodi tri ključna načela digitalnog minimalizma. Prvo je načelo da zatrpanost ima visoku cijenu. Naime, zatrpavanje pozornosti s previše uređaja poništava male pozitivne učinke koje uređaji imaju, a maksimizira negativne. Drugo je načelo važnost optimizacije, razmišljanja kako će se koristiti određena tehnologija na način da ona podupire nešto što smatramo vrijednim. Treće se načelo odnosi na svrhovitost; digitalni minimalisti su, naime, zadovoljniji jer teže svrhovitijem korištenju digitalnih tehnologija.

Digitalni minimalizam svojevrsni je odgovor na društvene promjene u kojima virtualna stvarnost zamjenjuje realnost, što ostavlja vrlo negativne posljedice na čovjeka, a da on toga nije ni svjestan. Newport ističe da bismo tehnologiju trebali rabiti samo na način na koji je smislen i svrhovit te bismo sami trebali upravljati sobom umjesto da kontrolu nad vlastitim životom prepustimo tehnologiji. Reći da je tehnologija dobar sluga, ali loš gospodar, možda jest dijelom izlizana fraza, ali u ovom slučaju može biti dobra zvijezda vodilja u korištenju suvremenih dostignuća. Knjiga Cala Newporta na odličan način sve to prikazuje te otvara oči i usmjerava čitatelja promjenama u vlastitom životu. Zbog toga je kvalitetno štivo za svakoga tko želi upoznati suvremeno društvo i sebe te raditi na sebi.”

Domagoj Dalbello Vijenac

Leave a Comment

NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>