Konferencija U FOKUSU mentalno zdravlje mladih

Na Ekonomskom fakultetu u Splitu održana je konferencija “U fokusu – mentalno zdravlje mladih” koju je organizirala udruga MoSt u sklopu svog Centra znanja, obilježavajući 25 godina kontinuiranog provođenja programa psihosocijalne i pedagoške podrške u domeni indicirane i selektivne prevencije te postinstitucionalne pomoći mladima koji izlaze iz alternativne skrbi. Programom konferencije obuhvaćena su plenarna predavanja stručnjaka i radionice.

Predavači su bili: Toni Maglica, socijalni pedagog i docent na Filozofskom fakultetu u Splitu, Lucija Vejmelka, izvanredna profesorica s Pravnog fakultetu u Zagrebu i stalni stručni suradnik Centra za sigurniji internet i dr. Zoran Vujnović, psihijatar.

Detaljnije izvješće naše više savjetnice u AZOO-e, Đurđice Kaurloto-Martinić pročitajte u nastavku.

Prezentacije predavača nalaze se u rubrici Izlaganja sa stručnih skupova.

Read more »

Županijsko stručno vijeće – prosinac 2023.

Naše druženje ovoga prosinca imalo je jednu zanimljivu nit koja se provlačila kao i obično bez dogovaranja i kao i obično, nije bila slučajna. Ja bih tu nit nazvala kritičkim promišljanjem u nadi da izaberemo dobro, otrgnemo se svim zamkama koje nam kradu pažnju i usredotočimo se na ono što je vrijedno, što nas opušta i raduje.

Prva točka odnosila se na izvješće s Državnog skupa u Lovranu. Kolegica Zvjezdana Atlaga nemoguće je napravila mogućim i zaista nam izvrsno prenijela izlaganje prof. Miroslava Huzjaka: “Odgoj za vrijednosti ili o dobru i zlu”. Uz prof. Huzjaka, u pripremljenom prikazu su i druga izlaganja koja će biti uskoro dostupna. Drugi dio prikaza imala je kolegica Dubravka Katačić koja je iscrpno prenijela ostala izlaganja i pripremila prezentaciju na poveznici.

Druga točka je trebala zainteresirati prisutne za knjigu “Ukradena pažnja”.  Razmišljajući o glavnim naglascima iz knjige sigurno smo se mogli prepoznati u nizu aktivnosti koje nam oduzimaju pažnju i zapitati se kada i kako ćemo odlučiti što je za nas dobro, a što ne. Da vama koji niste bili s nama, odluka bude lakša, evo i preporuke: “Ne znam nikoga tko o našoj krizi pažnje razmišlja dublje i više holistički nego Johann Hari. Ova je knjiga od vitalne važnosti, molim vas, sjednite i posvetite joj punu pažnju.” ( Naomi Klein)

Treća točka bila je odgovor na prve dvije: misliti dobro, usmjeriti svoju pažnju na lijepo, osjećati zajedništvo i prepustiti se. Za sve to je bila zaslužna naša Finka Ivanović zajedno sa svojim curama, vještim debatanticama u drugoj ulozi. Hvala joj što je našem susretu ponovo dala topli božićni ugođaj. U nastavku pogledajte fotografije, a za one koji žele naučiti kako se radi anđeo od papira, Finkine upute su tu.

A tu je i nezaobilazna Deanina priča  za kraj ili početak, kako vam drago! Bolje početak! Read more »

Snovi iz Afrike

“Svakom je čovjeku istina ono u što bira vjerovati”
Jelena Kastaneti

Uvijek se obradujem novoj knjizi, posebno kad mi je preporuči netko s kime dijelim ista uzbuđenja, zadovoljstvo i isti duhovni izbor. Još kad uz to dobijem gotov materijal za SRO jer gle čuda, obje radimo u istoj Školi, onda napori poticanja međusobnog dijeljenja imaju svoju svrhu.

Kolegica Sanja Ujević, prof. engleskog jezika pripremila je materijal za razrednike koristeći knjigu “Snovi iz Afrike”.

Materijal se nalazi u našem repozitoriju.

       

Vrijeme Došašća

   

Vjernim posjetiteljima stranice Pedagoškog svijeta i onda kada je tišina malo duža, umjesto Adventskog kalendara darujemo inspirativne misli u zamjenu za tišinu. S preporukom: pročitajte ih i mislite u tišini, ali njihovo značenje dijelite glasno i često!

Motivacija iskusnih

“Nikad nije prekasno da postanete ono što ste u stanju postati.”

                              George ELLIOT

Misao je upućena svima, posebno mladima u struci koji u svakodnevnom pedagoškom radu trebaju pronaći ono najbolje u sebi pa će “Brzi Gonzales”  u nekom trenutku zablistati pjesmom.

Zablistali su naši iskusni i samozatajni pedagozi.

 Kolegica Finka Ivanović debatu je “doktorirala” i već osvojila Oskar znanja, o čemu smo izvijestili na našoj stranici. Ove godine, na državnom natjecanju, njene učenice osvojile su 2 druga mjesta pojedinačno i 3. mjesto ekipno. Zaista izvanredno! Bravo Finka!

 

Kolega Ante Karin, naš putopisac čiju kreativnost ne bismo ni otkrili da nam na ovim stranicama nije riječima nastavljao doživljaje sa stručnih putovanja, dobio je godišnju nagradu “Ivan Filipović” za značajna ostvarenja u odgojno-obrazovnoj djelatnosti za 2022.godinu. Čestitke Anti!

Čestitke su zaslužili ranije, ali vjerujem da bi se suglasili da je početak godine pravo vrijeme da nas svih motiviraju njihovi uspjesi. 

Tko se sjeća pjesme “Speedy Gonzales”

 

Ne znam i znam zašto me ovaj video asocirao na školu pred početak školske godine. Asocijacije ostavljam onima koji ih možda zažele podijeliti.

Svim kolegicama i kolegama, gdje god bili, neka je ugodna, dinamično mirna i zdrava školska godina u koju smo ušli i već vjerojatno zaboravili da smo ušli. A uspjeh? Uz dobru vježbu i suradnju, možda dobijemo i koji pljesak.

Ideja za “Dan otvorenih vrata”

Naša kolegica iz Stona, pedagoginja Nives Erceg uspjela je motivirati i povezati sve djelatnike Škole, učenike i roditelje u zajedničku misiju za zdravi život. Poruku “OSTANI ZDRAV!” zajednički su prenosili putem brojnih i raznolikih aktivnosti kojima su obilježili Dan otvorenih vrata OŠ Ston.

Dan otvorenih vrata škole može se organizirati na različite načine, s različitim sadržajima i različitim ciljevima. Poticaj za ovu ideju, kolegica je, kako sama kaže, dobila nakon realizacije integriranog dana na temu ovisnosti “Jedno NE mijenja sve”.  Da je to bilo jako dobro i sama sam se uvjerila u Stonu prije više godina, ali nam je materijal malo duže putovao iz Stona do Splita. Prikaz integriranog dana možete vidjeti na našoj podstranici. 

A tu nam je još izlaganje i radionica za roditelje u istom duhu i s istim ciljem.  Potražite je na stranici za roditeljske sastanke. 

ŽSV pedagoga svibanj 2023.

S našeg ŽSV-a pedagoga osnovnih škola dijelimo nekoliko zanimljivih i korisnih prezentacija:

  1. Ante Karin: E-kolegij – Profesionalno usmjeravanje i izbor zanimanja; dizajniram svoj Moodle tečaj

Ante poziva sve zainteresirane na suradnju: idejnu, sadržajnu i ….. koju se sjetite kako bi e-kolegij bio na korist mnogim učenicima.

2. Marijana Dragobratović: Prevencija rizičnih ponašanja kroz lektiru i poticanje čitanja 

Marijana nam je donijela zanimljiv poticaj za uvijek aktualni i nikad dostatni rad na prevenciji rizičnih ponašanja kroz suradnju pedagoga i učitelja.

3. Tanja Kardum: Stručno usavršavanje kroz projekte

Tanja nam je pokazala kako se u maloj otočnoj sredini može kreativno spojiti život Škole i  život mjesta na obostrano zadovoljstvo.

 

Sretan Uskrs!

Uskrs je izraz ljubavi i po ljubavi je urastao u našu civilizaciju. 
U ljubavi se događa čovjek!

“U tuđem oku postojati, u tuđem srcu živjeti, od drugoga zazvan imenom, na čiji se poziv samo ti možeš odazvati u svemu svemiru, znači biti čovjek ! I to, da netko misli na te, da u nečijem srcu živiš, da si satkan od nečijih snova, od tuđih želja, od ljudskih nada, da si sazdan od vjere u mogućnost svoga postojanja i htijenja da budeš, kakvim te vidi, ma kako bila malena ljubav, i u samo jednom muškarcu ili ženi, to te mora ispunjati ponosom. Ti JESI ! Ti više ne možeš ne biti, jer drugi misli na te, drugi te stvara svojom ljubavlju. On je za tebe odgovoran. ti nisi samo svoj i to više nikada ne možeš ni biti. Ti si uvučen u suodnos i u tom suodnosu si stvoren. Ti si uvučen u LJUBAV jer se stvaralački suodnos naziva tim divnim imenom.”

don Ivan Cvitanović, Zaljubljenost

Međužupanijski stručni skup u Dubrovniku

Opet Dubrovnik, ali ovaj put sa znatno manjim brojem sudionika iz naše Županije, posebno iz osnovnih škola. Očito su nacionalni ispiti pedagoge zadržali “prikovane” u školama jer tko zna što bi se dogodilo da su se kojim slučajem odvažili na put. Moje iskustvo govori, da dok ne odeš, nitko ne zna kako je to kad te nema. Zato, drugi put prebacite odgovornost i krenite na put.

U Dubrovniku nam nije bilo ni Ante da nas opiše pa to ovaj put moramo sami.

Stručni skup, uz službeni dio, uvijek je prilika i za druženje, uz stručne i nestručne teme i naravno đir po gradu. A grad gotovo pust, Stradun zatvorenih škura iza kojih nitko ne viri, ljepote palača ostavljene prolaznicima, bez duše. Nije to ništa novo, ništa nedoživljeno, ali rastuži i zamisli. Čovjek se upita u ime kojeg profita i kojih to vrijednosti djeci oduzimamo identitet živoga grada u kojemu bi trebala odrastati kao mnoga prije njih. Pitanje, ništa manje pedagoško od pitanja kojima se bavimo.

A bavili smo se kompetencijama pedagoga:   Read more »

Međužupanijska stručna suradnja učitelja razredne nastave i stručnih suradnika pedagoga

 

Kreativna, zanimljiva i nadasve korisna pedagoška suradnja nastavlja svoj put od Zadra do Dubrovnika. Zamišljena i vođena idejama naše više savjetnice Đrurđice Kaurloto-Martinić  uz podršku vrijednih “terenskih pedagoga” i nije mogla biti nego, kako bi novim “hrvatskim rječnikom” opisao naš kroničar Ante:  “Užasno super!”, “Mrak!”, “Presavršeno!”..

Piše: Ante Karin

Nakon malo duže pauze, evo nas ponovno. Ovaj put na jugu. Skroz, skroz. Do pred kraj. Na mjestu poznatom i priznatom. I pregledanom i odgledanom i hvaljenom. Bisernom biseru s Jadrana. A s njim i lica. Većinom poznata. Skoro ista kao iz Zadra. Prije nekog vremena. Ovo logično i dođe kao nastavak od tamo.  Uostalom, ljudski osjećaji su nepogrješivo usklađeni sa situacijama  i onima oko sebe. Totalno prekrasno! Istina, fale nam neka draga lica na koje smo se navikli. I s kojima bi rado podijelili ove dubrovačke doživljaje. Okupili smo se, dakle, još sinoć. Smjestili se, parkirali autobus podalje od gradske vreve, prepješačili prilično kilometara, zastali u nekoj kombinirci bosansko-indijskog ozračja sa susretljivim osobljem i nastavili dalje. Na ulazu osjećaj drugačiji nego na izlasku. Razlozi turistički. I tako, ostatak pristojne večeri prošao kako komu i kako se tko gdje našao.

Read more »

Digitalni minimalizam

 

Već značajan broj godina, veljača je u znaku sigurnijeg interneta i nastojanja da se internet napravi boljim mjesto za svih. U tom vremenu trudimo se razgovarati s učenicima o mnogim temama koje se dotiču novih tehnologija i medija te njihova utjecaja na svakodnevni život djece i mladih.

No, obraćati se samo djeci, znamo mi dobro, nije dovoljno. Stoga, ove godine pozivamo roditelje na čitanje svjetskog bestselera Cala Newporta: DIGITALNI MINIMALIZAM”.

Kao motivaciju za čitanje, donosimo izvatke iz dvije recenzije: Read more »

Izazovi u radu s darovitom djecom i mladima

Državni skup za stručne suradnike pedagoge “Izazovi u radu s darovitom djecom i mladima” održan je u listopadu 2022.godine u organizaciji više savjetnice za stručne suradnike pedagoge pri          AZOO-e, Đurđice Kaurloto-Martinić
   

Materijali sa skupa dostupni su preko označenih poveznica.

Održane teme:

Darovitost u inkluzivnom odgoju i obrazovanju – stanje i perspektive, predavanje izv. prof. dr. sc. Matilda Karamatić-Brčić, Sveučilište u Zadru

Suvremene perspektive učenja i poučavanja: mogućnosti poticanja i razvoja učeničke darovitosti, predavanje , izv.prof.dr.sc. Jasmina Vrkić Dimić, Sveučilište u Zadru

Rad s darovitim učenicima u školi, predavanje, Vera Šušić, stručna suradnica psihologinja-izvrsna savjetnica

Koristimo li uistinu sve potencijale u radu s darovitim učenicima? , predavanje Đurđica Kaurloto Martinić, viša savjetnica

Mogućnosti i prepreke u radu tima za darovite na razini škole – Zvjezdana Atlaga, stručni suradnik savjetnik/Sanja Matić, stručni suradnik mentor

Izazovi u radu s darovitima – iskustvo iz prakse – Mara Marasović, stručni suradnik savjetnik

Inovativan način razvoja aktivnog i suradničkog učenja darovitih učenika – Fadila Zoranić, stručni suradnik savjetnik

Mogućnosti stručnog suradnika pedagoga u radu s darovitim učenicima– Aleksandra Dužević, stručni suradnik savjetnik

Osnaživanje nastavnika za rad s darovitima – Lucija Bižaca i Antonela Mrsić, stručne suradnice pedagoginje

Materijali za temu na jednome mjestu ili kako nam Wakelet može u tome pomoći

Uzori # influenceri
     

Selfie – novi alat za uključivanje digitalnih tehnologija u škole

Autorice: Aleksandra Dužević, stručni suradnik pedagog, Fadila Zoranić, stručni suradnik pedagog

Što je SELFIE?

Europska komisija u suradnji s vijećem obrazovnih stručnjaka i obrazovnih djelatnika iz europskih zemalja razvila je 2017.godine digitalni alat za samovrednovanje SELFIE (Self-reflection on Effective Learning by Fostering the use of Innovative Educational Technologies). Od tad se alat neprestano testira i razvija i trenutno je dostupan na više od 30 jezika! Alat je preveden i na hrvatski jezik, čime je ovaj jedinstveni alat dostupan i bez jezičnih barijera. Alat je jednostavan za korištenje i provedbu, besplatan je i moguće ga je koristiti za sljedeće razine obrazovanja: primarno obrazovanje, niže sekundarno obrazovanje, opće više sekundarno obrazovanje, strukovno više sekundarno obrazovanje te obrazovanje poslije sekundarnog (koje nije tercijarno obrazovanje). Read more »