Škola na irski način

     

Za Pedagoški svijet stiže drugo izvješće iz Irske, ovoga puta, naše kolegice iz OŠ “Marjan” u Splitu, Ane Depolo-Kučić. 

Eto, ima onih koji odu u Irsku i brzo se vrate u Hrvatsku, što nas posebno veseli pa zato o tome čitajte, ne da biste samo otišli nego da biste otišli i vratili se..

Ana Depolo-Kučić:

Osnovna škola “Marjan” u Splitu uključena je u dvogodišnji Erasmus+ KA2 projekt pod nazivom „Uvažavanje naše izvorne kulture i baštine s naglaskom na sportu“.

U školskoj godini 2018./2019. bili smo domaćini školama partnerima iz četiri državeEU: Poljska, Italija, Grčka i Irska,a razmjenu iskustva i usvajanje dobre prakse poučavanja nastavili smo u Irskoj.

Woodland NS je osnovna škola pod pokroviteljstvom Katoličke crkve koja ima 23 razredna odjela, od kojih je 17 redovnih, 4 razredna odjela za djecu s posebnim potrebama (teškoće iz spektra autizma) i 2 razredna odjela za djecu koja zahtijevaju dodatnu podršku u govoru i jeziku (logopedski tretman).

U Irskoj osnovna škola započinje od 4. godine djetetova života zaključno sa šestim razredom, ali je obvezna od 6. godine. Razredi su: Junior Infants, Senior Infants, 1st, 2nd, 3rd, 4th, 5th i 6th.Nastava se u osnovnoj školi održava po sistemu razredne nastave gdje jedan učitelj ili učiteljica predaju sve nastavne predmete.Obvezni nastavni predmet je irski jezik (Gaeilge) kojeg Irci s ponosom njeguju, iako je engleski jezik službeni jezik. Svi učenici nose školske uniforme i nastava im započinje u 9,20 sati i s dvije duže pauze traje do 15,00 sati. Zanimljivo je da se domaće zadaće mogu zadati svim radnim danima osim petkom, iznimno ako je učenik zanemario domaću zadaću tijekom tjedna ili se radi o nekom učeničkom projektu. U svakom razrednom odjelu za djecu s posebnim potrebama radi po četvero učitelja na šestero učenika. U školi vrlo aktivno djeluje Vijeće roditelja, a naročito roditelji – volonteri koji doprinose poboljšanju obrazovnog sustava.

Učiteljsko zanimanje u Irskoj je jako cijenjeno i traženo. Relativno su dobro plaćeni i u usporedbi s plaćama učitelja u Hrvatskoj imaju do četiri puta veću mjesečnu plaću.

               

Ono što je bilo zanimljivo vidjeti u školi je prikaz bogate zavičajne kulture, baštine i sporta kroz različite učeničke talente: od plesanja irskih tradicionalnih plesova, sviranja irskih melodija na frulicama, izrade irskih kolača consa do igranja najpopularnijeg sporta hurlinga.

       

Prilikom posjeta školi susreli smo se s irskim ministrom obrazovanja Joeom McHughom čije je iskustvo rada u školi pridonijelo podršci Erasmus+ projekta za vrijeme Tjedna europskih projekatau Republici Irskoj. Ministar je naglasio važnost međusobne suradnje učitelja  kako bi kod djece razvijali osjećaj zajedništva i pripadnosti Europskoj uniji.

Ciljevi ovog projekta su očuvanje vlastite kulturne baštine i nacionalnog identiteta te poštivanje kulturne baštine i identiteta partnerskih država razvijajući svijest da nas različitosti obogaćuju. 

 Dobar primjer za ovo je upravo sport u kojem se ljudi iz različitih kultura zajedno natječu razvijajući osjećaj pripadnosti vlastitoj naciji, ali isto tako i osjećaj zajedništva i jednakopravnosti sa svim ostalim nacijama. Učitelji iz navedenih škola se međusobno posjećuju tijekom dvije godine trajanja ovog projekta kako bi razmjenjivali svoja iskustva, upoznali se sa kulturama drugih naroda i država.

 Smatramo da će sudjelovanjem u ovom projektu naši učitelji nastaviti razvijati svoje vještine kvalitetnog podučavanja učenika usvajajući nove i zanimljive metode rada od svojih kolega iz EU, pa će koristi od toga imati i naši učenici kojima će nastava biti raznovrsnija i privlačnija što će ih dodatno motivirati za rad i stjecanje novih vještina.

Tijekom boravka u okrugu Donegal, domaćini su nas poveli u obilazak prirodnih ljepota Sjeverne Irske kao što su svjetionik Fanad, Nacionalni park i dvorac Glenveagh, Poisoned Glen, Mount Errigal, klif Sliabh Liag i Glengesh.

                                     

Leave a Comment

NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>