Vodič za stručne suradnike pedagoge

Nakon Državnog skupa za pedagoge i kratkog predstavljanja Vodiča za stručne suradnike pedagoge, vrijeme je da osvane i na stranici ŽSV-a pedagoga u okviru kojega je sve krenulo. Više smo i zaboravili koje je to godine bilo.

I činilo se, obzirom na vrijeme koje je proteklo od prve ideje, kako će se ostvariti ona  Danteova:”Lasciate ogni speranza voi ch’entrate!”, ali nije, ostvarila se  mudra: “Vrlo je važno ne odustati! Tek tako možete nešto i učiniti!” Stephana Hawkinga.

Nadamo se da smo zaista nešto učinili i dali mali doprinos prepoznatljivosti struke.

Postavljeni cilj: precizno definiranje područja i poslova stručnog suradnika pedagoga u skladu sa Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi nismo baš jednostavno postizali. No, ono što je dobro na kraju svakog posla, jest zaborav svih spoticanja, brisanja, pisanja i gotovo odustajanja.

Što sadrži Vodič?
 • prijedlog okvirnog godišnjeg plana i programa pedagoga u okviru tri područja (STRUČNO RAZVOJNI POSLOVI, NEPOSREDAN RAD S UČENICIMA I KOORDINACIJSKI POSLOVI)
 • prijedlog užih područja u okviru glavnih područja s pripadajućim poslovima
 • izbor materijala/obrazaca/instrumenata za pojedina područja
PRIMJER: PODRUČJE: Stručno razvojni poslovi – uže područje: Praćenje i vrednovanje odgojno-obrazovnog procesa – poslovi:
 • Izrada instrumenata praćenja;
 • Praćenje nastave
 • Refleksija s učiteljima/nastavnicima
 • Izrada analiza/izvješća

Prilozi: Prijedlog protokola praćenja nastavnog sata, Prijedlog protokola praćenja nastavnog ozračja, Razgovor (refleksija) pedagoga i učitelja/nastavnika o praćenoj nastavi. 

Uz Vodič dopunjujemo digitalne materijale koji će biti dostupni početkom nove nastavne godine.

 1. Diana Mađerić

  Poštovani,

  napokon da smo dobili ovakav VODIĆ, sada se nadamo uspješnijoj suradnji. Možete li ga proslijediti online.

  Srdačan pozdrav iz Zadra

 2. Poštovani,
  kako se može kupiti primjerak?

  S poštovanjem
  Katarina

Leave a Comment

NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>