Category Archives: Knjige

Vodič za stručne suradnike pedagoge

Nakon Državnog skupa za pedagoge i kratkog predstavljanja Vodiča za stručne suradnike pedagoge, vrijeme je da osvane i na stranici ŽSV-a pedagoga u okviru kojega je sve krenulo. Više smo i zaboravili koje je to godine bilo.

I činilo se, obzirom na vrijeme koje je proteklo od prve ideje, kako će se ostvariti ona  Danteova:”Lasciate ogni speranza voi ch’entrate!”, ali nije, ostvarila se  mudra: “Vrlo je važno ne odustati! Tek tako možete nešto i učiniti!” Stephana Hawkinga.

Nadamo se da smo zaista nešto učinili i dali mali doprinos prepoznatljivosti struke.

Postavljeni cilj: precizno definiranje područja i poslova stručnog suradnika pedagoga u skladu sa Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi nismo baš jednostavno postizali. No, ono što je dobro na kraju svakog posla, jest zaborav svih spoticanja, brisanja, pisanja i gotovo odustajanja.

Što sadrži Vodič? Read more »

Teaching for teachers

Učitelji za učitelje uz vođenje pedagoginje – tako bih ja to kratko predstavila. Pedagoginja je Ines Sedlar Kolar, a učitelji i suradnici dolaze iz raznih zemalja koje su sudjelovale u e Twining projektu Teaching for teachers.

E-knjiga koja je nastala kao rezultat projekta sadrži niz nastavnih priprema koje mogu biti poticaj učiteljima i izvor ideja za rad. Nekoliko ilustracija će vas sigurno privući na prelistavljanje knjige i nadam se na motiviranje učitelja kao što je to odradila i Ines i podijelila s nama.

                       

Film “Čudo” – Wonder

Ako još niste pogledali film, učinite to što prije! Učinite to radi osobnog zadovoljstva gledanja i slušanja jedne dirljive priče pune emocija, ali i radi profesionalnog izazova korištenja priče u poticanju zdravijeg emocionalnog i socijalnog odrastanja djece.

Čudo je biti drugačiji, čudo je imati obitelj koja te voli takvim kakav jesi, čudo je pronaći prijatelje koji te razumiju, pomažu ti i izabiru ljubaznost, čudo je živjeti empatiju, čudo je otvoriti srce, preživjeti i ostaviti druge u čudu.

Mnogo je lekcija kojima nas film poučava, zato nije čudo da je film inspirirao brojne učitelje da ga iskoriste u odgojnom radu s djecom. Neke korisne i zanimljive aktivnosti možete pronaći na poveznicama:

Cinestar– preuzete ideje škola koje su iskoristile film za školske aktivnosti, Vodič za učitelje,

25 Leadership Quotes And Lessons From Wonder The Movie  i na našoj poveznici u materijalima za Sat razrednika u temi vezanoj za Dan ljubaznosti.

Vježbenica za početno čitanje i pisanje

VJEŽBENICA_plain pdf-2.pdf - Adobe Acrobat Reader DC 26.10.2015. 103439 û

Nakon punih petnaest godina, na poticaj brojnih učitelja, logopeda i roditelja koji su je koristili u radu s djecom, izašlo je iz tiska drugo izdanje Vježbenice za početno čitanje i pisanje. Izdavanje je sufinancirno sredstvima Grada Splita.

Vježbenica je namijenjena djeci za usvajanje početnog čitanja i pisanja. Primjerena je učenicima prvog razreda, ali i učenicima od 2. do 4. razreda kod kojih su prisutne poteškoće čitanja i pisanja  ili su kasnije dijagnosticirane te u radu s učenicima koji rade po individualiziranom ili prilagođenom nastavnom programu.

Vježbenica je nastala kao rezultat dugogodišnjeg logopedskog rada s navedenim učenicima. Sadržaji i metoda rada prezentirana u Vježbenici, u dosadašnjem radu su se pokazali vrlo učinkovitima.

Digresija: kao pedagoginja koja je imala sreću kratko raditi s autoricom, logopedinjom Zorom Jović, uvjerila sam se u iznimnu uspješnost metode na kojoj se temelji Vježbenica. Radi se o učenju čitanja s oslanjanjem na slog kao osnovnu izgovornu jedinicu. Slogovi su u Vježbenici označeni različitim bojama, što ovoj metodi daje originalnost i posebnost.

Read more »

Djeca svijeta

On-line

˜

Što se krije iza jednostavnog naslova knjige “Gdje spavaju djeca” autora Jamesa Mollisona?

Krije se isto tako jednostavan odgovor u obliku kolekcije fotografija djece i prostora u kojima spavaju.

Međutim, jednostavno pitanje i jednostavan odgovor, ovaj put ne nude i jednostavan zaključak. Naprotiv, jednostavnost ideje kojom je začeta ova knjiga informativno-edukativne namjene, oduševljava upravo bogatstvom nejednostavnih pitanja koja može potaknuti kod onih koji je listaju. Read more »

Daniel G. Amen: Od dobroga – sjajan mozak

Najveći grijesi svijeta zbivaju se u mozgu; ali u mozgu se i sve drugo zbiva…

U mozgu se mak crveni, jabuka miriše, ševa pjeva, tu jedni druge ljubimo i mrzimo.

Oskar Wilde

Jednostavnim i mudrim pjesničkim opisom mozga, započinje prvo poglavlje knjige vrlo optimističnog naslova Od dobroga-sjajan mozak. Knjige, čiji nam autor dr. Amen, neuroznanstvenik, psihijatar i autoritet na području istraživanja mozga, na isto tako jednostavan i mudar, ali znanstven pristup objašnjava vezu mozga i cijelog ljudskog života, dajući nam savjete što raditi za njegovu i našu dobrobit.

Nije li to upravo ono što trebamo u ovo ljetno vrijeme kada nakon vjerojatno naporne školske godine želimo mozak malo osvježiti, nahraniti i osigurati mu dobru formu za sljedeću godinu, ali i za one koje tek dolaze? Nije li očuvanje osobnog mentalnog zdravlja kao i briga o mentalnom zdravlju onih koje poučavamo, u dinamici vremena i društva u kojem živimo, misija koju pomalo zanemarujemo, a ne bismo smjeli?  A taj cilj, kako nas uvjerava autor, nije uopće tako nedostižan kao što se čini. Osnovni uvjet koji moramo ispunjavati…. Read more »

Promocija knjige

Split, Gradska knjižnica Marka Marulića

30.lipnja (četvrtak) 2011. god. u 19 sati

Knjigu će predstaviti prof.dr.sc. Ivan Urlić,spec.psihijatar uz predavanje autorice “Kontratransfer u terapiji zlostavljane djece”

Mr. Vedranu Ždero, spec.kliničke psihologije, poznaju brojni stručni suradnici koji su pohađali Edukaciju “Zlostavljanje djece – nasilje u obitelji” i sudjelovali u radionici “Psihološko zanemarivanje i zlostavljanje djece”. U njoj su, od Vedrane, dobili vrijedna znanja i korisna iskustva kroz jedan jednostavan, suradnički i izuzetno stručan pristup.

Danas, njeno znanje i iskustvo sažeto u knjizi,  još je jedan vrijedan doprinos biblioteke “Svijet dječje psihe” čija je misija od početka bila “širenje ideje o zaštiti mentalnog zdravlja putem riječi, slike.. , a sve radi pomaganja ljudima – posebno djeci i adolescentima.” (prema M.Mihajlović, 1996.)

Čestitke Vedrani, od nedavno i našoj kolegici, stručnoj suradnici psihologinji u osnovnoj školi.

Robert Shaw, Stephanie Wood: Epidemija popustljivog odgoja

 

˜

 

Ima li nešto novo što nam u 21. stoljeću nudi knjiga koja se bavi odgojem?

Sudeći prema naslovu brzo bi se moglo zaključiti da nudi već poznatu priču o potrebi postavljanja granica ili možda lekciju roditeljima koji su odgojem propustili dati djeci ono što im je stvarno potrebno za život.

No, bilo bi to previše jednostavno. Pa, što nam onda nudi? Čime je privukla moju pozornost, osim provokativnom naslovom? Zašto  je preporučam?

Read more »