Author Archives: Agnes

Istraživanje

Crveno jezero

Ima Silvana sedmera vrata. Vrata od riječi. Vrata od pokreta. Vrata od stava. Vrata od pogleda. Vrata od emocija. Vrata od srca. Na sedmera vrata dođe i s ljudima od škole govorništvo prođe.

Prepjev pjesme Petra Gudelja “Put u Imotu”

Glavna vrata našeg III. modula Inovativnosti i kreativnosti u školi  otvorio je naš dragi kolega i brižan domaćin, Ante Karin, u Imotskom, 2.  listopada 2011.god.

A dalje, u istraživanje korak po korak, svojom neiscrpnom energijom i raznolikim umijećima, vodila nas je prof. i glumica Silvana Stanić kroz radionicu o govorništvu, verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji. Što smo zapravo istraživali? Istraživali smo sebe, a to je uvijek vrlo koristan i naravno, naporan posao. Uvidjeli smo to odmah na početku kada smo vježbali neverbalnu komunikaciju. Zadatak je bio sjesti na sjedalicu kao na pozornici, okrenuti se grupi (istina, poznatih i dobronamjernih ljudi), ali u ovom slučaju ljudi čiji je jedini zadatak bio – buljiti u vas i vaše detalje. Svjesni toga, s osjećajem ogoljenosti sjedite, gledate, ni sami ne znate što mislite, ali polako se navikavate, savladavate neugodu,vježbate….. i očekujete da voditeljica ipak proglasi kraj. Izvrsna vježba za svih nas koji često izlazimo pred učenike, učitelje i roditelje.

Read more »

Djeca potrošači – komercijalizacija djetinjstva

dokumentarni film

˜

Svi su cvjetovi budućnosti u sjemenu sadašnjosti.

Kineska

˜

“Moj vam mobitel košta samo 400 kuna, njihov, (pokazujući na prijateljice), iPhone puno je skuplji. ” – kaže mi učenica 7.razreda prije par dana, ponovo aktualizirajući moj upitnik s pitanjima: –  Koliko novca se troši na djecu i njihove “potrebe”? –  Kako se oduprijeti komercijalizaciji djetinjstva i pomoći roditeljima i djeci? Potraga za svježijim odgovorima na ova pitanja koji nam mogu pomoći u pripremi edukativnih materijala za roditelje, rezultirala je otkrićem dokumentarnog filma DJECA POTROŠAČI – KOMERCIJALIZACIJA DJETINJSTVA iz 2009.god., autorice  Adriane Barbaro. Film je edukativnog karaktera i iz njegova sadržaja zaista puno mogu naučiti i roditelji i svi profesionalci odgojno obrazovnih struka. Možete ga pogledati u nastavku. Ugodno se smjestite, uzmite kavu ili sok i gledajte pažljivo. Film traje sat vremena, ali brzo će vam proći.

Read more »

Pismenosti 21.stoljeća

Pretraživanje je zamijenilo istraživanje. Klikanje je zamijenilo mišljenje.

T.Brabazon 2007.

˜

Kada razmišljate o pismenosti, razmišljate li u jednini ili u množini? O pismenosti ili o pismenostima? Vjerojatno bi odgovori bili različiti. Da ne bi dvojili, pročitajte rujanski broj časopisa za obitelj, vrtić i školu ZRNO koji stručno i temeljito obrađuje upravo temu pismenosti.

Jasno nam  je da je pismenost već odavno prerasla podrazumijevanje vještine čitanja, pisanja i računanja, no znamo li što bi ona trebala podrazumijevati već danas i sutra? U uvodniku časopisa, gošća urednica dr.sc. Ivanka Stričević, objašnjava nam zašto UNESCO u svom dokumentu posvećenom pismenostima u 21.stoljeću govori o pismenostima opstanka nužnima za razvoj pojedinca i društva te koje su pismenosti  uvrštene u listu.

A što kažu drugi stručnjaci okupljeni oko teme pismenosti, možete pročitati u člancima:

  • Suvremeni pristupi učenju ili pledoaje za informacijsku pismenost (Dr.sc. Sonja Širanec)
  • Vrijeme medija i medijske pismenosti (Dr.sc. Nada Zgrabljić Rotar)
  • Utjecaj medija na funkcionalnu pismenost – što se događa s govorom, čitanjem i pisanjem?  (Dr.sc.Vladimira Velički)
  • Učenik 21.stoljeća: standardi za obrazovanje informacijski pismenih učenika (Dora Rubinić,mag.bibl.)
  • Poučavanje djece odgovornom pristupu i korištenju informacija (Alka Stropnik, dipl.knjiž.)
  • Hrvati sve nepismeniji (Prof.dr.sc. Ante Bežen)
  • …..
Ugodno čitanje!

Sat razrednika – kartice s pitanjima

˜

˜

Kartice s pitanjima jednostavan su i zabavan način poticanja učenika na razgovor o određenoj temi. Mogu se korisiti kao uvodna ili završna aktivnost na satu razrednika. Najbolje ih je pripremiti tako da se izrežu i plastificiraju te stave u šarenu vrećicu ili kutiju iz koje će ih učenici izvlačiti. Pitanja mogu nadopunjavati ne samo učitelji nego i učenici. Za početak nudimo pitanja uz temu prijateljstva i samopoimanja.

Nadamo se da ćete ovdje rado s nama podijeliti iskustva primjene kartica i dopuniti stranicu novim pitanjima za nove teme. Usput, danas bilježimo desettisućitog posjetitelja ili posjetiteljicu na našim stranicama! “E pur si muove!”

Školski preventivni program – sat razrednika

˜ “Vrijeme koje si uložio oko tvoje ruže čini tu ružu tako dragocjenom.” Mali princ

˜

Ovo bi trebao biti prvi u seriji članaka vezanih za ŠPP, za početak s temom sata razrednika.

Naime, planiranje ŠPP-a jedan je od zahtjevnijih zadataka kojeg najčešće trebaju obaviti njegovi voditelji – stručni suradnici, na početku školske godine. Zahtjevnost velikim dijelom proizlazi iz  još uvijek nedovoljno definirane sadržajne koncepcije zbog čega se najčešće prevencija razumijeva kao prevencija ovisnosti ili nasilja, zanemarujući ostale preventivne sadržaje koji su sastavni dio nacionalnih programa prevencije.

Stoga su članci o ŠPP-u  ujedno i poziv svim kolegicama i kolegama stručnim suradnicima i učiteljima na suradnju u razmjeni stavova, ideja, primjera, materijala koji nam svima mogu pomoći u kvalitetnijoj realizaciji preventivnog rada.

Read more »

Inspiracija

Kraj jedne, početak druge – školske godine, naravno. Na trenutak uzmite predah, imate dovoljno vremena za planiranje i sve poslove koji vas čekaju pa i na ovoj stranici. Prepustite se plesu boja, linija i glazbe. Putujte godišnjim dobima. Nađite inspiriraciju za vrijeme koje dolazi, možda vam sine i neka dobra ideja, a možda se samo ugodno opustite. Za početak sasvim dovoljno. Uživajte.

˜

Seasons from Erica Haowei Hu on Vimeo.

Kantun za dušu

Kantun - Stari Grad Hvar

Kantun je, za nas ovdje na jugu, uvijek bio više od običnog mjesta koje pokazuje ugao kuće. Možda zato što se na našim kantunima spajaju ispružene uličice sa svojim pričama, na kantunu se nestrpljivo iščekuje jedna nova, lijepa priča, a iza kantuna nikad se ne zna koja nas priča iznenađenja čeka.

Ovdje se za priče iznenađenja pobrinula naša Deana otvarajući Kantun za dušu u Pedagoškom svijetu iz kojeg nam poručuje:

Drage naše kolegice i kolege, Koliko ste puta poželjeli poslati poruku učenicima, roditeljima, učiteljima, a nedostajalo je riječi? A samo ste htjeli produbiti doživljaj ili obojiti emocije bojama optimizma, životnih radosti, utjehe i ljubavi ili jednostavno potaknuti na razmišljanje one kojima šaljete misao, savjet ili slično…. Read more »

Daniel G. Amen: Od dobroga – sjajan mozak

Najveći grijesi svijeta zbivaju se u mozgu; ali u mozgu se i sve drugo zbiva…

U mozgu se mak crveni, jabuka miriše, ševa pjeva, tu jedni druge ljubimo i mrzimo.

Oskar Wilde

Jednostavnim i mudrim pjesničkim opisom mozga, započinje prvo poglavlje knjige vrlo optimističnog naslova Od dobroga-sjajan mozak. Knjige, čiji nam autor dr. Amen, neuroznanstvenik, psihijatar i autoritet na području istraživanja mozga, na isto tako jednostavan i mudar, ali znanstven pristup objašnjava vezu mozga i cijelog ljudskog života, dajući nam savjete što raditi za njegovu i našu dobrobit.

Nije li to upravo ono što trebamo u ovo ljetno vrijeme kada nakon vjerojatno naporne školske godine želimo mozak malo osvježiti, nahraniti i osigurati mu dobru formu za sljedeću godinu, ali i za one koje tek dolaze? Nije li očuvanje osobnog mentalnog zdravlja kao i briga o mentalnom zdravlju onih koje poučavamo, u dinamici vremena i društva u kojem živimo, misija koju pomalo zanemarujemo, a ne bismo smjeli?  A taj cilj, kako nas uvjerava autor, nije uopće tako nedostižan kao što se čini. Osnovni uvjet koji moramo ispunjavati…. Read more »

Simptom odlikaša

Završili su upisi u srednje škole u ljetnom roku, a zajedno s njima i priča o broju odlikaša koja ih posljednjih godina prati gotovo poput elementarne nepogode.

Sama priča već duže vrijeme nije novost, predvidljiva je kao i nabrajanje krivaca koji su je proizveli ili možda ideja koje bi je trebale riješiti. No, kao što se predvidljivo pojavi tako i predvidljivo nestane pokazujući iznova nedostatak napora da se sustavno priđe razmatranju problema sustava u kojem je broj odlikaša samo jedan od simptoma.

O broju odlikaša se piše i zato što su podatci na kraju godine dostupni i što su posljedice vidljive – problemi s upisom. Međutim, što je s drugim podatcima o uspjehu koji su bitno drugačiji, npr. s podatcima o ocjenama na polugodištu?

Jedna analiza provedena u osnovnim školama Splitsko dalmatinske županije prije tri godine (i tada je odličnih osmaša na kraju godine bilo oko 50%) pokazala je, između ostalog, da su učenici 8. razreda na polugodištu imali iz matematike u prosjeku 45% dovoljnih i nedovoljnih ocjena, iz kemije 35%, a iz fizike 30% . Najveći postotak odličnih ocjena bio je iz engleskog jezika i to 25% iz čega bi se moglo pretpostaviti da broj odličnih učenika na kraju godine ne bi trebao biti veći od 30%, ali znamo da nije tako.  (izvor: Prikaz uspjeha učenika 4. i 8. razreda na kraju polugodišta 2007./08. iz predmeta koji se vrjednuju na nacionalnim ispitima )

Bilo bi korisno istražiti zašto?

Read more »

Promocija knjige

Split, Gradska knjižnica Marka Marulića

30.lipnja (četvrtak) 2011. god. u 19 sati

Knjigu će predstaviti prof.dr.sc. Ivan Urlić,spec.psihijatar uz predavanje autorice “Kontratransfer u terapiji zlostavljane djece”

Mr. Vedranu Ždero, spec.kliničke psihologije, poznaju brojni stručni suradnici koji su pohađali Edukaciju “Zlostavljanje djece – nasilje u obitelji” i sudjelovali u radionici “Psihološko zanemarivanje i zlostavljanje djece”. U njoj su, od Vedrane, dobili vrijedna znanja i korisna iskustva kroz jedan jednostavan, suradnički i izuzetno stručan pristup.

Danas, njeno znanje i iskustvo sažeto u knjizi,  još je jedan vrijedan doprinos biblioteke “Svijet dječje psihe” čija je misija od početka bila “širenje ideje o zaštiti mentalnog zdravlja putem riječi, slike.. , a sve radi pomaganja ljudima – posebno djeci i adolescentima.” (prema M.Mihajlović, 1996.)

Čestitke Vedrani, od nedavno i našoj kolegici, stručnoj suradnici psihologinji u osnovnoj školi.

Stručno usavršavanje i profesionalni razvoj

Sklad Trilja i Cetine

Stručni skup za  stručne suradnike pedagoge voditelje  ŽSV-a, mentore i savjetnike osnovnih  i srednjih škola Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije

Trilj, lipanj 2011.

Biti drugome kvalitetan učitelj i značajna osoba u procesu razvoja, bez obzira radilo se o dječjem razvoju ili profesionalnom razvoju odrasle osobe, cilj je kojemu bi trebali težiti svi oni koji se bave poučavanjem. To pretpostavlja stručno usavršavanje koje će biti vođeno prvenstveno osobnom potrebom za promjenom, a ne tek vanjskim zahtjevima, u kojem se neće očekivati “prijenos znanja” nego osobni i profesionalni razvoj.

O smjernicama takvog pristupa stručnom usavršavanju, na stručnom skupu govorila je viša savjetnica,prof. Đurđica Kaurloto-Martinić. Sadržaj izlaganja  temeljio se na istoimenom Projektu jačanja kapaciteta Agencije za odgoj i obrazovanje: Suvremeni pristup stručnom usavršavanju

Read more »

U Tinovu kraju

Tin Ujević

  Županijsko stručno vijeće Vrgorac, svibanj 2011. Izvješće: Lucija Krivić, pedagoginja OŠ “Blatine”Split

OŠ "Vrgorac" - EKO ŠKOLA

  U školskoj knjižnici OŠ Vrgorac uz domaće kolače i vrgoračke jagode započeli smo sastanak stručnoga vijeća pedagoga.

Nakon pozdrava i uvodnih riječi našem je domaćinu uručena knjiga „Jadran priča priče“ čiji naslov upućuje na povezanost dalmatinskog zaleđa i mora kojim je i vrgorački pjesnik Tin Ujević bio očaran. Ravnatelj škole, gospodin Ivan Klinac predstavio je školu. Osnovna škola „Vrgorac” osim matične škole  odgojno-obrazovni rad organizira u čak trinaest područnih škola, a broji preko 700 učenika. Današnja zgrada osnovne škole otvorena je početkom 1963. godine.

Read more »

Odgoj za vrijednosti

Izložba plakata "Najbolji prijatelj u razredu"

Druži se s onim koji će
te boljim činiti. Seneka

Bliži se kraj nastavne godine i misli će nam uskoro biti zaokupljene zaokruživanjem još jednog odrađenog školskog razdoblja. Tko sada može misliti na novi početak i neke ideje koje bismo sljedeće godine mogli ugraditi u naše programe?

Ipak, zašto nas one ne bi čekale na ovim stranicama, kada su već pripremljene. Kolegica Mirjana Radalj iz Makarske poslala nam je zanimljiv i koristan materijal u kojem pokazuje kako u školi poticajnim pedagoškim mjerama možemo promicati vrijednosti važne za zdrav razvoj i odrastanje djece.

Read more »

Upis u srednju školu – rokovi

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa objavilo je 31.svibnja 2011. Odluku o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2011./2012.

Pravilnik o postupku utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta,učenika te sastavu stručnog povjerenstva

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa objavilo je 23.svibnja 2011.  Pravilnik o postupku utvrđivanja psihofizičkoga stanja djeteta, učenika te sastavu stručnoga povjerenstva.

Ovim pravilnikom propisuje se postupak utvrđivanja psihofizičkoga stanja djeteta odnosno učenika/ce, te sastav stručnoga povjerenstva koje utvrđuje psihofizičko stanje djeteta.

Danom stupanja na snagu ovoga pravilnika prestaje vrijediti Pravilnik o upisu djece u osnovnu školu (Narodne novine, broj 13/91.).