Daniel G. Amen: Od dobroga – sjajan mozak

Najveći grijesi svijeta zbivaju se u mozgu; ali u mozgu se i sve drugo zbiva…

U mozgu se mak crveni, jabuka miriše, ševa pjeva, tu jedni druge ljubimo i mrzimo.

Oskar Wilde

Jednostavnim i mudrim pjesničkim opisom mozga, započinje prvo poglavlje knjige vrlo optimističnog naslova Od dobroga-sjajan mozak. Knjige, čiji nam autor dr. Amen, neuroznanstvenik, psihijatar i autoritet na području istraživanja mozga, na isto tako jednostavan i mudar, ali znanstven pristup objašnjava vezu mozga i cijelog ljudskog života, dajući nam savjete što raditi za njegovu i našu dobrobit.

Nije li to upravo ono što trebamo u ovo ljetno vrijeme kada nakon vjerojatno naporne školske godine želimo mozak malo osvježiti, nahraniti i osigurati mu dobru formu za sljedeću godinu, ali i za one koje tek dolaze? Nije li očuvanje osobnog mentalnog zdravlja kao i briga o mentalnom zdravlju onih koje poučavamo, u dinamici vremena i društva u kojem živimo, misija koju pomalo zanemarujemo, a ne bismo smjeli?  A taj cilj, kako nas uvjerava autor, nije uopće tako nedostižan kao što se čini. Osnovni uvjet koji moramo ispunjavati…. …. jest pravilna stimulacija mozga jer u suprotnom, neaktivne živčane stanice propadaju poput mišića koji se ne upotrebljavaju (to su osobito važne poruke roditeljima u odgoju djece).  Najbolji izvor stimulacije mozga, a time i očuvanja mentalnog zdravlja, donosi: tjelesno vježbanje, umno vježbanje i društveno povezivanje.

Neke od praktičnih načina stimuliranja mozga koje navodi dr. Amen (str.132-138.) možete započeti već sada, zašto ne? Npr.:

 • Posvetite se učenju nečeg novog.
 • Poboljšajte svoje vještine u stvarima kojima se bavite.
 • I djeci i odraslima ograničite vrijeme gledanja televizije.
 • Ograničite videoigre.
 • Prekinite životnu rutinu kako biste stimulirali nova područja mozga (svakog dana izdvojite malo vremena kako biste osnažili neki dragocjen odnos, zasnujte novo prijateljstvo, oprostite nekome tko vam se zamjerio….)
 • Njegujte prijateljstvo s mudrim ljudima.
 • Posjetite nova i razna mjesta. (možete i virtualno – npr. posjetite Putopise, ako vam drugačije nije dostupno, op.)
 • Liječite poteškoće u učenju kako biste pomogli djeci i odraslima da se nastave školovati.
 • ………….

Ovo je dovoljan popis, dalje možete otkrivati sami. Otkrit ćete još mnogo zanimljivih i korisnih informacija, fascinantnih snimaka mozga, savjeta i iskustava koji će vas sigurno potaknuti da i sami nešto dobro pokušate učiniti za sebe.

 1. Hvala na uvrštavanju u ovu listu, Agnes. Istina je da su Putopisi mentalni stimulans za nešto lijepo. Mada svi ne možemo često putovati, iako bismo željeli, uživamo virtualno se družiti s ljudima koji to uspijevaju 🙂

  Urednica Putopisa

Leave a Comment

NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>