U Tinovu kraju

Tin Ujević

  Županijsko stručno vijeće Vrgorac, svibanj 2011. Izvješće: Lucija Krivić, pedagoginja OŠ “Blatine”Split

OŠ "Vrgorac" - EKO ŠKOLA

  U školskoj knjižnici OŠ Vrgorac uz domaće kolače i vrgoračke jagode započeli smo sastanak stručnoga vijeća pedagoga.

Nakon pozdrava i uvodnih riječi našem je domaćinu uručena knjiga „Jadran priča priče“ čiji naslov upućuje na povezanost dalmatinskog zaleđa i mora kojim je i vrgorački pjesnik Tin Ujević bio očaran. Ravnatelj škole, gospodin Ivan Klinac predstavio je školu. Osnovna škola „Vrgorac” osim matične škole  odgojno-obrazovni rad organizira u čak trinaest područnih škola, a broji preko 700 učenika. Današnja zgrada osnovne škole otvorena je početkom 1963. godine.

Pedagog, gospodin Ivan Martinović, kroz prezentaciju nam je prikazao školski projekt turističke kulture kao pozitivan primjer kreativnosti i inovativnosti u praksi OŠ Vrgorac.

U radioničkom dijelu bavili smo se suradnjom stručnog suradnika pedagoga i ravnatelja (kvalitetom suradnje, pretpostavkama dobre suradnje kao i prijedlozima za suradnju u zajedničkim područjima rada) prema predlošcima zadataka koje nam je pripremila viša savjetnica, gospođa Đurđica Kaurloto Martinić. Raspravljali smo o novom Pravilniku o postupku utvrđivanja psihofizičkoga stanja djeteta, učenika te sastavu stručnoga povjerenstva te o izmjenama i dopunama Pravilnika o pedagoškoj dokumentaciji.

Drugi dio sastanka zamišljen je i ostvaren kroz terensku nastavu u organizaciji našeg domaćina, gospodina Ivana Martinovića.

prirodni park

godina utemeljenja parka (ne i špine)

 Obilazak „grada vrh gore“ koji je ime dobio po svom uzvišenom položaju u podnožju planine Matokit započeli smo od gradskog parka čija je prirodna hladovina odličan spas od podnevnog sunca. Zahvaljujući stručnom vodstvu gospođe Neli Bajalo dobili smo mnoge zanimljive informacije o povijesti Vrgorca.

crkva Navještenja BDM

Obišli smo crkvu Navještenja Blažene Djevice Marije s početka 20.st. na čijem je mjestu prije bila srednjovjekovna crkvica koju je u vrijeme turske vlasti ‘zamijenila’ džamija i minaret. Nad gradom smo uočili srednjovjekovnu tvrđavu Gradina koja je u prošlosti imala značajnu obrambenu ulogu. Položaj grada Vrgorca bio je povoljan u trgovačkom i strateškom smislu te je već u 15.st. potpao pod Tursku, a kasnije i pod Mletačku vlast. Nakon Mletaka grad zauzimaju Francuzi zatim postaje dio Austro-Ugarske. Posjetivši crkvu Navještenja BDM spustili smo se do spomenika hrvatskom pjesniku Tinu Ujeviću (1891.-1955.).

Spomenik je djelo Kažimira Hraste postavljen 1991. godine povodom stote obljetnice pjesnikova rođenja.

veliki Tin

Posjetili smo i Tinovu kulu u kojoj se nalazi mala muzejska zbirka, galerija i turistička zajednica grada Vrgorca. Nakon obilaska grada ručali smo u restoranu „Tin“.

Tinova kula

Smiješak koji smo tijekom cijelog dana nosili na licu još se više razvukao kada smo na odlasku od naših domaćina dobili po košaricu domaćih vrgoračkih jagoda.

Pohvale u svakom smislu za organizaciju, gostoljubivost, profesionalnost i srdačnost našim kolegama u Vrgorcu. Nadamo se da će biti još ovakvih skupova kroz koje jačamo kompetencije i razvijamo kreativnost te se osnažujemo za svakodnevne izazove na našim radnim mjestima.

  1. Sve pohvale mladoj kolegici Luciji koja je predano zabilježila naš rad i druženje u Vrgorcu i time još jednom zahvalila našim ljubaznim domaćinima. Radovalo bi me da ovo bude primjer i poticaj ostalim mladim kolegicama i kolegama za aktivnije sudjelovanje u radu stručnog vijeća. Bravo za naše “mlade snage”.
    Đurđica

Leave a Comment

NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>