Vježbenica za početno čitanje i pisanje

VJEŽBENICA_plain pdf-2.pdf - Adobe Acrobat Reader DC 26.10.2015. 103439 û

Nakon punih petnaest godina, na poticaj brojnih učitelja, logopeda i roditelja koji su je koristili u radu s djecom, izašlo je iz tiska drugo izdanje Vježbenice za početno čitanje i pisanje. Izdavanje je sufinancirno sredstvima Grada Splita.

Vježbenica je namijenjena djeci za usvajanje početnog čitanja i pisanja. Primjerena je učenicima prvog razreda, ali i učenicima od 2. do 4. razreda kod kojih su prisutne poteškoće čitanja i pisanja  ili su kasnije dijagnosticirane te u radu s učenicima koji rade po individualiziranom ili prilagođenom nastavnom programu.

Vježbenica je nastala kao rezultat dugogodišnjeg logopedskog rada s navedenim učenicima. Sadržaji i metoda rada prezentirana u Vježbenici, u dosadašnjem radu su se pokazali vrlo učinkovitima.

Digresija: kao pedagoginja koja je imala sreću kratko raditi s autoricom, logopedinjom Zorom Jović, uvjerila sam se u iznimnu uspješnost metode na kojoj se temelji Vježbenica. Radi se o učenju čitanja s oslanjanjem na slog kao osnovnu izgovornu jedinicu. Slogovi su u Vježbenici označeni različitim bojama, što ovoj metodi daje originalnost i posebnost.

Djecu se u proces čitanja uvodi postupno od jednostavnog ka složenijem i istovremeno u razumijevanje pročitanog. Tekstovi koji su djeci sadržajno bliski, osim edukativne imaju i odgojnu vrijednost jer ih potiču na razmišljanje i formiranje stavova. Zadatci su raznoliki; odgovaranja na pitanja usmeno i pisano, dopunjavanje rečenica, rješavanje križaljki, sastavljanje priča, pronalaženje odgovarajućih pojmova, zadatci za bogaćenje rječnika, vježbanje pravopisa i slovnice te traženje značenja riječi. Vježbenica ima ukupno 94 stranice.

Budući se u populaciji broj djece s teškoćama čitanja i pisanja kreće oko 10%, ovakav materijal je izuzetno koristan djeci, roditeljima i učiteljima. Uporabom ove Vježbenice može se uspješno raditi na prevenciji, ublažavanju i otklanjanju poteškoća čitanja i pisanja. Ovom Vježbenicom djeci se pruža mogućnost samostalnog rada bez veće intervencije odraslih što kod njih jača samostalnost, motivaciju, zadovoljstvo i samopoštovanje.

     
 1. Nenad Bonomi

  Poštovani,
  Čestitke na odličnoj vježbenici. Obzirom da je vježbenica u vodenom pdf-u, zanima me mogu li naručiti istu bez navedene pozadine.
  lp, Nenad, dipl. defektolog iz Pule

 2. Čestitke!
  Izgleda veoma zanimljivo i esteski dopadljivo. Sigurno će privući djecu, te njihove učitelje i logopede.

 3. Željka Grujić

  Poštovani, Vježbenica mi izgleda vrlo interesantna za primjenu u praksi, na koji se način može kupiti ?
  LP Željka Grujić

Leave a Comment

NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>