Provođenje Kurikuluma zdravstvenog odgoja u osnovnim i srednjim školama

Autor: Đurđica Kaurloto Martinić, viša savjetnica

pozivnica_ok_(2)-001

Iz sadržaja priručnika “Pretežno vedro”

˜

˜

 Od ove jeseni u osnovnim i srednjim školama eksperimentalno se počeo provoditi zdravstveni odgoj čije će se teme integrirati u postojeće školske predmete, a dodatni sadržaji u sat razredne zajednice. U cilju što kvalitetnije pripreme za planiranje i provedbu kurikuluma zdravstvenog odgoja Agencija za odgoj i obrazovanje organizira stručna usavršavanja učitelja, nastavnika i stručnih suradnika o sadržajima i temama zdravstvenog odgoja. Agencija za odgoj i obrazovanje priprema radne materijale i vodiče za pripremu i provedbu kurikuluma zdravstvenog odgoja, koji se kontinuirano i sukcesivno objavljuju na internetskim stranicama Agencije. Na internetskoj stranici Agencije za odgoj i obrazovanje www.azoo.hr trenutno možete pronaći materijale koji Vam mogu biti korisni za pripremu i provedbu aktivnosti vezanih za sadržaje zdravstvenog odgoja:

  • Odluka o uvođenju, praćenju i vrednovanju provedbe Kurikuluma zdravstvenog odgoja u osnovnim i srednjim školama
  • Kurikulum zdravstvenog odgoja
  •  Radni materijali i radionice za provođenje Kurikuluma zdravstvenog odgoja
  • Obavijesti i informacije o provođenju kurikuluma (Pismo ravnateljima škola, Prezentacija Kurikuluma zdravstvenog odgoja, Najčešća pitanja i odgovori i sl.)

Stručno usavršavanje za stručne suradnike Splitsko-dalmatinske, Zadrske, Šibensko-kninske i Dubrovačko-neretvanske županije vezano za provedbu Kurikuluma zdravstvenog odgoja održano je u dva ciklusa: Prvi stručni skup namijenjen voditeljima županijskih stručnih vijeća održan je 22. studenoga 2012. i na njemu je predstavljen Kurikulum zdravstvenog odgoja te moduli: Prevencija ovisnosti i Splono rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje. Predavači su bili dr. med. Marina Kuzman, dr.sc. Aleksandar Štulhofer i Darko Tot, viši savjetnik iz Agencije za odgoj i obrazovanje. Drugi stručni skup održan je 11. siječnja 2013. kada su predstavljeni moduli: Živjeti zdravo i Prevencija nasilničkog ponašanja. Predavači su bili dr. med. Željka Karin, specijalista školske medicine, doc. dr. med. Tomislav Franić, dječji psihijatar, dr.med. Jelica Perasović, specijalista školske medicine i mr.sc. Vedrana Ždero, dipl. psiholog.

Na stranicama Pedagoškog svijeta dostupna su predavanja svih predavača koja Vam mogu olakšati pripremu učiteljski/nastavničkih vijeća i roditeljskih sastanaka.

Kurikulum zdravstvenog odgojaĐurđica Kaurloto Martinić,prof. viša savjetnica Zdravstveni odgoj (modul prevencija ovisnosti)Darko Tot,viši savjetnik Zdravstveni odgoj (modul spolnost)dr.sc.Aleksandar Štulhofer Multidisciplinarnost – zdravstveniodgojdr.sc. Marina Kuzman Zdravstveni odgoj – uloga školskog liječnika  dr.med.Željka Karin Nasilje-uzroci,posljedice,prevencijadoc. dr. med. Tomislav Franić Nasilje među djecom i mladima – dr.med. Jelica Perasović PRETEZNO VEDROmr.sc. Vedrana Ždero  

Leave a Comment

NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>