“Čini dobro i dobru se nadaj!”

Škola - prijatelj zajednice

  ˜

Iako vijest nije nova, a i vrijeme čestitanja je prošlo, moto “Čini dobro i dobru se nadaj!” ne može poticajnije otvoriti stranicu na novoj domeni u Novoj godini. Zato čestitamo Sanji Krce-Gavrančić, pedagoginji OŠ “Mertojak” u Splitu i njenoj grupi “Prijateljska pomoć” na nagradi za volonterstvo “Škola-prijatelj zajednice” koju im je dodijelila Zaklada za razvoj civilnog društva za 2011. godinu.

Pročitajmo Sanjine riječi: “Čini dobro i dobru se nadaj!” bio je moto male skupine učenika i mene 2005.g. kada smo osnovali “Prijateljsku pomoć”. S namjerom da pomognemo učenicima naše škole s poteškoćama u učenju, krenuli smo s projektom volontiranja. Tako su učenici jedni drugima pomagali rješavati domaće i školske zadaće. Kako se javljao sve veći broj mladih volontera trebalo je i njima dati zadatke pa smo krenuli s organiziranjem humanitarnih akcija za pomoć našim učenicima, ali i potrebitima u gradu. Slijedilo je povezivanje s raznim splitskim udrugama te sudjelovanje na druženjima i zajedničkim volonterskim projektima u Splitu. Volonterske inicijative provodili smo opet uz pomoć volontera: učitelja, roditelja, udruga, organizacija, institucija, tvrtki… Najveća nagrada bila su nam sreća i osmjesi onih kojima smo pomagali. Međutim, ove godine dobili smo državno priznanje i nagradu za naš trud što nas je dodatno potaklo na daljnje volonterske inicijative. Kao pedagoginju, vođenje ovog projekta me ispunjava i veseli jer kroz njega objedinjujem sva svoja znanja i vještine. Provodeći jedan oblik preventivnog programa pokušavam utjecati na pozitivan, zdravi razvoj djece i mladih. Kroz volontiranje razvija se i pojedinac i društvo. Potiče se razvijanje humanih vrijednosti kao što su suosjećanje, briga za druge, tolerancija…. Socijalno osjetljive skupine postaju važan dio zajednice te im se pruža potrebna pažnja i pomoć. Društvo u cjelini razvija se kroz razvoj sustava vrijednosti pojedinaca.

Leave a Comment

NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>