Category Archives: Novosti

Adventski kalendar za pedagoge

Veselite li se otvaranju prozorčića na Adventskom kalendaru uz jutarnju kavu? Veselite li se iznenađenju, maloj radosti, ne nužno slatkoj, materijalnoj…..

Prva je nedjelja Došašća ili Adventa koja nas uvodi u prosinac, mjesec iščekivanja, nade i dobrih djela.

S duhom Došašća pokrenimo naše zajedničko putovanje prosincem i pokažimo da u ovom vremenu kada je ljudskost i mudrost na vagi, imamo što podijeliti jedni drugima. Tako je i ovu ideju moja draga kolegica Iris, učiteljica engleskoga jezika podijelila sa mnom, a ja je dijelim s vama.

Što možete? Možete podijeliti nešto što će nas razvedriti, nasmijati… Možete podijeliti lijepu priču (Deanine sakupljamo!), možete podijeliti ideju za ukrase (Finkin bor nas je oduševio!), možete podijeliti dobar recept za kolače (Vesnini su bili izvrsni!), možete podijeliti lijepu glazbu, mudru misao, dobar savjet…. Možete podijeliti i nešto za školu….. Možete podijeliti sve što mislite da je dobra stvar za nas!

Samo jedan klik mailom.

Otvorite prvi dan kalendara klikom na sliku i prepustite se barem na trenutak……

Klikni pa vidi!  

Inovativnim pristupima prema kvalitetnoj školi – Erasmus+ program u Osnovnoj školi Grohote

Prag

S našega lijepog otoka Šolte, kolegica Tanja Kardum dijeli s nama iskustvo posjeta Češkoj Republici u sklopu Erasmus+ programa:

Osnovna škola Grohote uključila se u Erasmus+ program, najveći program Europske Unije za obrazovanje te je u šk. god. 2019./20. započela s provođenjem svog prvog međunarodnog projekta pod nazivom „Inovativnim pristupima prema kvalitetnoj školi“. Cilj projekta je bio dobiti uvid u nove pristupe i načine poučavanja kako bi se osuvremenila nastava i učinila djeci zanimljivijom. U sklopu projekta provedeno je pet mobilnosti u Češku Republiku u trajanju od pet radnih dana, u listopadu i studenom 2019. godine. Read more »

Priručnik Profesionalno informiranje učenika

Na mrežnim stranicama Agencije za mobilnost i programe EU http://www.mobilnost.hr objavljen je priručnik o profesionalnom usmjeravanju učenika Uvod u profesionalno usmjeravanje.

Suradnjom Filozofskog fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Instituta za društvena istraživanja, Instituta društvenih znanosti „Ivo Pilar“ i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, nastao je ovaj priručnik a njegovo digitalno izdanje je objavljeno na navedenim mrežnim stranicama.

Priručnik je namijenjen školskim savjetnicima u profesionalnom usmjeravanju učenika.

Kako je profesionalno informiranje učenika dio našeg posla, umjesto detaljnijeg opisivanja strukture i sadržaja priručnika  predlažem da ga preuzmete, prolistate, pročitate i primijenite u radu s učenicima. Korisno je>.

Priručnik možete pogledati ovdje.

ŽSV – Pedagoška supervizija

â—

Tko čeka, dočeka!

Doduše da se ravnamo prema većini “aktivnih”, osobito onih kojih su “odradili” dogovor za Abecedarij, načekali bismo se, i pitanje je,  bismo li dočekali objavljivanje prezentacije prof. Žužić kojoj su svi oduševljeno nazočili.

Odgovor ćemo ostaviti u oblaku za razmišljanje.

Prezentacija je tu. Listajući sadržaj ponovo osjetite onu pozitivnu energiju, neposrednost, vrijedno pedagoško iskustvo i znanje koje nam je s lakoćom prenijela naša kolegica, školska pedagoginja dr.sc. Slavica Žužić i razmislite o primjeni pedagoške supervizije u vašim školama.

Primoštenska kronika 2015.

P1020681

Stepenicama prema gore ili prema dolje????

Državni skup za stručne suradnike pedagoge
Primošten, 2015.
Piše: Ante Karin

Mi dobro znamo da Antino obećanje nije ludom radovanje jer stručna kronika i ove godine iz Primoštena na vrijeme stiže. Čini se sunčanija i vedrija od prošlogodišnje, nadajući se pozitivnom pedagoškom odgovoru na pitanja sa izlaganja od kojih nam se nije digla kosa na glavi kada su ideje iz njih odlučile izaći vani.

P.S. Podsjetnik na šire sadržaje skupa pogledajte preko narančastih linkova.

˜

„Ima nešto u tom našem moru“

Ove je godine, u odnosu na lanjsku, sve započelo drugačije. Sunce zamijenilo kišu i južinu, blizina krajnjeg odredišta olakšala putovanje, a informacije koje su stizale obećavale su više pedagoga na skupu nego lani. A i naša „ekipa“ u punijem sastavu stiže na odredište. Bit će da je nešto u tih devet slova jedne riječi.

Read more »

Prava inspiracija za početak

   
petzanet.hr

petzanet.hr

 
Najveća blagodat interneta je dijeljenje znanja, ideja, informacija i naravno, mnogih drugih zanimljivih, ugodnih i korisnih materijala.

Zato danas na internetu možete pronaći  vrijedan materijal (još uvijek radni), nastao kao rezultat rada timova u projektu “Sigurnost djece na internetu”. Kompleti udžbenika s radnim listićima, igrama i kvizovima, priručnici za učitelje i roditelje, sve u digitalnom obliku, nalaze se na mrežnoj stranici Projekta petzanet.hr. Dostupni su svima koji žele o ovoj vrlo aktualnoj temi razgovarati i raditi s učenicima na satima razrednika.

Pogledajte, isprobajte, napišite svoje komentare.
   

Sigurnih pet za sigurniji net

petzanet_340_orange

Slogan je projekta

“Sigurnost djece na internetu” koji se realizira u suradnji nositelja OŠ Veliki Bukovec i partnera: OŠ Mate Lovraka, Nova Gradiška; OŠ Popovača; OŠ Gripe, Split; OŠ Mladost, Osijek. Projekt se financira iz sredstava EU-e.

O projektu, tijeku projektnih aktivnosti i dostupnim materijalima možete se informirati na  adresi: petzanet.HR

Motivacija za početak

automotivator

Ideje, ideje! Mali poster napravljen za tren u alatu, gle zgodnog naziva – Automotivator! Ideju za alat nađoh kod Arjane kojoj ideja i motivacije ne nedostaje. Pogledajte! Fotografija na posteru prikazuje Glass Beach. Zanimljiva je povijest njenog nastanka, a i edukativna je na razne načine. Pročitajte!

I lakim korakom uđite u novu nastavnu godinu.

Upisi u srednje škole u šk.god.2013./2014.

cmpsilho

Samo jedan klik!

 

˜

Odluka o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u srednje škole u školskoj godini 2013./2014. donešena je u siječnju, Najčešće postavljana pitanja u veljači, a mi u ožujku donosimo sintezu u prezentaciji “Kamo nakon osnovne škole” – Tatjane Kodžoman, pedagoginje iz OŠ “Trilj” te letak za učenike i roditelje – Ante Karina, pedagoga OŠ “Zmijavci”.

Sigurni smo da će mnogima biti korisni materijali.

“Povezivanje uz uvažavanje”

dan_sigurnijeg_interneta_2013_300px  

˜

“Povezivanje uz uvažavanje” slogan je ovogodišnje nacionalne kampanje “Sigurniji internet za djecu i mlade” koju i ove godine pokreće Udruga “Suradnici u učenju”.

Tematski, kampanja je vezana za informiranje, poučavanje i raspravu o online pravima i odgovornostima. Pozive za sudjelovanje kao i materijale s prošlogodišnjih akcija, moguće je preuzeti na stranicama ucitelji.hr

Kurikulum zdravstvenog odgoja

˜

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta objavilo je KURIKULUM ZDRAVSTVENOG ODGOJA.

Prvi dojam? Suprotno različitim upitnim medijskim interpretacijama koje smo mogli pročitati o Zdravstvenom odgoju, mi koji duže radimo u školi i bavimo se ŠPP-om, možemo zaključiti kako moduli i nastavni sadržaji Zdravstvenog odgoja u velikoj mjeri predstavljaju već postojeće sadržaje kvlitetno planiranih školskih preventivnih programa. To će sigurno znatno olakšati njihovu integraciju i provedbu. Pojašnjenja i pomoć u realizaciji svakako će zahtijevati neki obrazovni ishodi u okviru pojedinih modula koji su vrlo pretenciozno postavljeni ako se uzmu u obzir razvojne pa i edukativne mogućnosti učenika. Read more »

Upisi u srednje škole u školskoj godini 2012./2013.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta objavilo je Odluku o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u srednje škole u školskoj godini 2012./2013. Ima novina!

“Čini dobro i dobru se nadaj!”

Škola - prijatelj zajednice

  ˜

Iako vijest nije nova, a i vrijeme čestitanja je prošlo, moto “Čini dobro i dobru se nadaj!” ne može poticajnije otvoriti stranicu na novoj domeni u Novoj godini. Zato čestitamo Sanji Krce-Gavrančić, pedagoginji OŠ “Mertojak” u Splitu i njenoj grupi “Prijateljska pomoć” na nagradi za volonterstvo “Škola-prijatelj zajednice” koju im je dodijelila Zaklada za razvoj civilnog društva za 2011. godinu.

Pročitajmo Sanjine riječi: “Čini dobro i dobru se nadaj!” bio je moto male skupine učenika i mene 2005.g. kada smo osnovali “Prijateljsku pomoć”. S namjerom da pomognemo učenicima naše škole s poteškoćama u učenju, krenuli smo s projektom volontiranja. Tako su učenici jedni drugima pomagali rješavati domaće i školske zadaće. Kako se javljao sve veći broj mladih volontera trebalo je i njima dati zadatke pa smo krenuli s organiziranjem humanitarnih akcija za pomoć našim učenicima, ali i potrebitima u gradu. Read more »

Kampanja Vijeća Europe za zaustavljanje seksualnog nasilja nad djecom

plakat

Vjerojatno ste se pitali kako na najbolji mogući način realizirati obveze škole za provođenje aktivnosti s ciljem preveniranja i zaustavljanja seksualnog nasilja nad djecom?

Ako vam u školu može doći  tim za provođenje CAP programa onda ste sretnici koji kvalitetno mogu obaviti zadatak, ali ako nemate tima (kao većina škola), onda zadatak nije jednostavan. Nije jednostavan zato što još uvijek, unatoč brojnim dosadađnjim aktivnostima na senzibiliziranju javnosti, mnogi (škola nije izuzetak) još uvijek drže da se to kod nas rijetko događa i da o tome ne treba posebno govoriti.

Read more »

Pismenosti 21.stoljeća

Pretraživanje je zamijenilo istraživanje. Klikanje je zamijenilo mišljenje.

T.Brabazon 2007.

˜

Kada razmišljate o pismenosti, razmišljate li u jednini ili u množini? O pismenosti ili o pismenostima? Vjerojatno bi odgovori bili različiti. Da ne bi dvojili, pročitajte rujanski broj časopisa za obitelj, vrtić i školu ZRNO koji stručno i temeljito obrađuje upravo temu pismenosti.

Jasno nam  je da je pismenost već odavno prerasla podrazumijevanje vještine čitanja, pisanja i računanja, no znamo li što bi ona trebala podrazumijevati već danas i sutra? U uvodniku časopisa, gošća urednica dr.sc. Ivanka Stričević, objašnjava nam zašto UNESCO u svom dokumentu posvećenom pismenostima u 21.stoljeću govori o pismenostima opstanka nužnima za razvoj pojedinca i društva te koje su pismenosti  uvrštene u listu.

A što kažu drugi stručnjaci okupljeni oko teme pismenosti, možete pročitati u člancima:

  • Suvremeni pristupi učenju ili pledoaje za informacijsku pismenost (Dr.sc. Sonja Širanec)
  • Vrijeme medija i medijske pismenosti (Dr.sc. Nada Zgrabljić Rotar)
  • Utjecaj medija na funkcionalnu pismenost – što se događa s govorom, čitanjem i pisanjem?  (Dr.sc.Vladimira Velički)
  • Učenik 21.stoljeća: standardi za obrazovanje informacijski pismenih učenika (Dora Rubinić,mag.bibl.)
  • Poučavanje djece odgovornom pristupu i korištenju informacija (Alka Stropnik, dipl.knjiž.)
  • Hrvati sve nepismeniji (Prof.dr.sc. Ante Bežen)
  • …..
Ugodno čitanje!