Braća i sestre

 

Koliko puta smo od roditelja u školi čuli kako za svoju djecu kažu: “Ma vjerujte, jednako ih odgajamo, sve im isto pružamo i nije nam jasno zašto jedan pravi probleme!” Ili kada mlađe dijete dolazi u školu pa nam s radošću objave:”Vidjet ćete kako je ona krasna, nije kao brat, ona je dobra, mirna…”

Kada razgovaramo o odgojnim pitanjima na roditeljskim sastancima, najčešće govorimo o odnosu roditelja prema djeci, razvojnim karakteristikama djece, školskom uspjehu i sl., a znatno rjeđe  razgovaramo o temi odnosa između braće i sestara i utjecaju roditelja na njihov odnos.

Zaboravljamo da osim roditelja, u obiteljima s više djece svako dijete svojom osobnošću utječe na svoju braću i sestre pa prema tome i na njihov razvoj. U bogatstvu svakodnevnih, neformalnih situacija oni se uče socijalizaciji. Stariji od mlađih uče prosocijalno ponašanje, suosjećanje, asertivnost, dijeljenje i  još mnogo toga, zato jer nisu više jedini vlasnici roditeljske ljubavi. Mlađi oponašaju starije i mnoge stvari uče brže i lakše, doduše, jednako one primjerene kao i neprimjerene.  Zajedno rješavaju problem rivaliteta i borbe za ljubav roditelja pa češće usmjeravaju agresiju jedni prema drugima nego prema roditeljima da ih ne bi izgubili.

Kakvi će se odnosi stvarno razvijati između braće i sestara u velikoj mjeri ovisi o postupcima roditelja. Zato je za njih jako važno da razumiju dječje odnose, njihove potrebe i nihovu različitost. Ali također da osvijeste potrebu razumijevanja i vlastitog ponašanja prema svakom djetetu.

Na ovu važnu temu podsjetila nas je Marica Tomić, pedagoginja OŠ “Dinka Šimunovića” prilažući svoju prezentaciju za roditelje: ” Odnosi između braće i sestara.”

 

Leave a Comment

NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>