Pedagogija 21. stoljeća

 

Naslov preveden i preuzet s vrlo popularne, nagrađivane i često citirane wiki stranice  educational origami.

Sadržaj za nas izazovan i vrlo nužan za promišljanje i problematiziranje na svim razinama. Međutim, misaoni proces ne bi smio predugo trajati da ne prođe pola stoljeća do smislenih zaključaka i provedbi (što za ove prostore ne bi bilo neobično). Motivirajuća je činjenica da mnogi entuzijasti pokušavaju u učionicama živjeti svoju ideju pedagogije 21. stoljeća dok se drugima ta tema čini iluzornom u uvjetima u kojima oni svakodnevno žive stvarnost njihove pedagogije “21.” stoljeća.

No, bez obzira s koje pozicije polazili, nužno je otvoriti što više pitanja jer odgovor nije nimalo jednostavan. Mnoga pitanja potiču tekstovi na navedenoj stranici koji bi bili jako dobra osnova za raspravu na nekom našem forumu :)!

Prva koja su se meni nametnula, a muče me još od prije su: – Je li to nužno pedagogija koja primarno promiče dominantnu ulogu nove tehnologije u procesu poučavanja i komunikacije? – Što znači zahtjev prilagođavanja vremenu i karakteristikama djece koja na razini godišnjih oblika komunikacije izgledaju ovako (izvor: educational origami)

– Kako uskladiti poučavanje koristeći nove tehnologije i istovremeno stvarati emocionalnu rezonancu između učitelja i učenika potrebnu za osobni razvoj svakoga od njih u učionici za koju bi bilo poželjno da izgleda poput ove:

http://www.uq.edu.au/nextgenerationlearningspace/

– Znači li to da bi ovakve učionice trebalo napustiti?

Okruženje za učenje/Kompetentni učitelji 21.st. /Pučko otvoreno učilište Korak po korak

– Koliko poznavanje novih tehnologija u poučavanju i njihova utjecaja ide u korak s poznavanjem razvojnih karakteristika i potreba djece (posebno s obzirom na rezultate novijih istraživanja mozga)?

– Koje kompetencije treba imati učitelj za odgovaranje izazovima pedagogije 21. st?

Characteristics of the 21st Century Teacher

Korak po korak

          Moglo bi se nizati još mnoštvo pitanja, ali bi valjalo i odgovarati. Između ostalog i na pitanje: Kakva je naša vizija pedagogije 21.stoljeća?

Leave a Comment

NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>