Ličkim beznađem do Brijunske konvencije

U Smiljanu.

 

 

Nemoj ići tamo gdje će te put voditi;
idi tamo gdje nema puta
i ostavi stazu iza sebe.
                  Ralph Waldo Emerson

   ◊    ◊

 

S jedne od staza Međužupanijskog stručnog skupa u Gospiću trag nam ostavlja, kao i uvijek, naš Ante Karin.

Proljeće?

Kažu: “Prvi dan proljeća!”

        Kakav osvanu 21., ne možeš povjerovati da je prvi dan proljeća. A valja na put. Snijeg,  bura i srce Like kao cilj. A kako je tamo, pokušavam zamisliti. No, krenuti treba. Tko hoće nađe način ili ako o`š – mo`š, reče netko. Tako i ja. Krenuh. Do Splita samujem. Snijeg udara po staklima, lijepi se, zgušnjava i zaigrano gnjavi, a vjetar, kao neukroćena neman pojačava osjećaj  da će nas sve ovo pratiti cijelim putem. Pa se sjetimo naše plemenite kolegice koja bi i u ovakvim prigodama unosila mir. Ali ove ture nije s nama jer je kritički zauzeta. Na radiju javljaju da se Velebit uznemirio, ne da k sebi pa treba okolo. Pa se odužilo. I zastalo nekoliko puta. Radi zastoja. Onda prođu kroz glavu slike s TV kad javljaju o ovakvim situacijama. A mi u njoj! Onda onaj nemir aktivira potrebu za dodatnom količinom vitamina i ugljikohidrata, ne mareći da smo na području gdje osim Velebita koji ovako izgleda još izgledniji, nema ničega. I, tako, malo po malo pa stigosmo. Nekoliko sati kasnije, ali jesmo.  Za danas  dosta napetosti. Sutra će biti lakše.

Pitaju: “Što je pedagog?”

Jutro je, začudo, bilo mirno. I mi smo mirniji pa smo, u uobičajeno jutarnje vrijeme, krenuli s našim poslom. Domaćini su nas pozdravili u punom sastavu  i biranim riječima nam zaželjeli dobrodošlicu i ugodan boravak. Potom nas i savjetnice pozdraviše, zaokružiše pogledom je li kvorum tu i uvedoše nas u program. I tako krenusmo.

Odmah na početku pitanje u glavu. Što je pedagog?  Treba odgovoriti jasno.  Tko smo, što radimo i  što nas to čini stručnim suradnicima, koje sve poslove obavljamo, što nije naš posao,… Redala se pitanja jedna za drugim, a odgovori usmjeravali definiciju. Sve skupine, vidjeli smo, ističu poslove iz područja unaprjeđivanja rada škole, posebno dijela vezanog za nastavu. Složismo se da je to područje koje nam itekako pripada i da nas ponajviše označava. Definirali smo se, naravno, ne toliko radi nas koliko radi onih oko nas.

Mi odgovaramo:

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”5″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_slideshow” gallery_width=”320″ gallery_height=”240″ cycle_effect=”fade” cycle_interval=”10″ show_thumbnail_link=”1″ thumbnail_link_text=”[Show picture list]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

 

Kako nam je domaćin organizirao posjetu memorijalnom centru Nikola Tesla u Smiljanu, otišli smo tamo, divili se krajoliku, podsjetili se što je taj čovjek uradio za čovječanstvo, napunili se energijom, umalo „sorili zidinu“ i, nakon svega, bili spremni za nastavak rada.

U popodnevnom dijelu je kolegama iz ostalih županija predstavljeno što je naša županija uradila po pitanju poslova naše struke, dokle se stiglo i što smo zamislili da će se dogoditi kada ovaj posao jednom privedemo kraju. No, najprije da vidimo kako ostale županije vrednuju urađeno. Ponovno rad u skupinama i prolazimo točku po točku. Prošli sve, uglavnom se suglasili, prokomentirali korake koji slijede i onda nastavljamo dalje. Na nekom drugom mjestu.

Večer predviđena za kazališnu predstavu. Opet poklon domaćina. Predstava dobro odrađena,lički amateri dali sve od sebe, podržali smo ih, malo razgovarali i na kraju se pozdravili. A onda opet u hotel. Pješke. Lička bura dere, debeli je minus. Svi uprli pogled kad će se ugledati hotel. I uletjeli smo, možete zamisliti kako.

Pa se zapričamo…

Zadnji dan je predviđen za rekapitulaciju urađenog i dogovor za daljnje korake. I za razmjenu ideja i planova, ali sve više i fotografija i video uradaka kako bi se uskladili sa ovovremenim igračkama. A mi, kad se zapričamo onda se to oteeeegne. A valja na put. Nekako je mekše nego na dolasku pa će biti lakše. I tako završi dvodnevni skup mentora i savjetnika koji ozbiljno i snažno odlučiše ovaj posao dovesti do kraja.  Još će ove ostale županije odraditi vijeća i…Do drugog modula. Na nekom novom mjestu.

I stihovima začinimo!                                                                                                               Stihoviti završetak trebao je biti iščitan zadnjeg dana, ali nije.  Zato sada vi kliknite i stihovima završite!

Leave a Comment

NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>