Motivacija

Zvjezdarnica u Tićanu

Inovativnost i kreativnost u prirodoslovlju (II.modul) Seminar za voditelje županijskih stručnih vijeća, mentore i savjetnike stručne suradnike pedagoge Poreč, svibanj 2011. Zašto naslov “Motivacija” kada je tema bila vezana za kreativnost?

1. Zbog jedne jednostavne, mudre rečenice voditelja zvjezdarnice u Višnjanu, prof. Korada Korlevića: “Djecu je najvažnije motivirati, a poslije oni sami nastavljaju istraživati i učiti i treba im samo vođenje.” 2. Zato što je pretpostavka navedene mudre rečenice postojanje jake osobne motivacije učitelja koju djeca prepoznaju i na njoj razvijaju svoju. 3. Zato što nam je ovaj stručni skup  omogućio susrete s motiviranim stručnjacima u njihovom okruženju, a to je bio pravi put k samomotivaciji. 4. Zato što bez motivacije nema ni inovativnosti ni kreativnosti.

Prođimo zajedno put našeg skupa na kojem ćete sigurno zapeti za nešto što će vas motivirati. Na što? To ćete nam pokazati, možda i na ovim stranicama.

1. Rt Kamenjak

Kako ste zamišljali izgled najjužnije točke istarskog poluotoka? Jeste li znali da poluotok ima zapravo još jedan poluotok i da je to rt Kamenjak koji izgleda upravo ovako razigrano kao što pokazuje snimka iz zraka? Mnogi od nas su ga, kao i ja, vidjeli prvi put. Uz stručno vodstvo mladog i simpatičnog prof.biologije, Nevena Iveše, inače ravnatelja Javne ustanove Kamenjak, koji nas je uvjerio da biologiju živi u flori i fauni Kamenjaka, prošetali smo njegovim stazama. Udahnuli smo aromatične mirise Mediterana, ubrali nešto šparoga (kažu, kako u sezoni šparoga, bude dnevno i do 200 ljudi i svi naberu obilan obrok), upoznali autohtone orhideje i osvježili se u pravom robinsonskom kafiću.

Budući da je obilazak imao edukativnu, a ne turističku svrhu, osim doživljaja važno je bilo zapamtiti da zaštićenim područjem upravlja Javna ustanova Kamenjak koja ima niz djelatnosti. Nama najzanimljivije su edukativne aktivnosti za učenike i učitelje koje se realiziraju putem radinica prilagođenih nastavnom programu prirode i biologije osnovnih i srednjih škola. Radionice privlače već samim nazivom: ORHIDEJE, LEPTIRI, LJEKOVITO BILJE, MORSKA OBALA i DINOSAURI. Detaljnije informacije kao i mnoge zanimljivosti možete pronaći na lijepo uređenoj stranici Javne ustanove Kamenjak . Prepustite se istraživanju.

2. Dom mladih Rijeka

Što ima ovaj lijepi romantični dvorac u Gorskom Kotaru, ne baš romantičnog naziva Dvorac Stara Sušica, s Domom mladih? Dom mladih Rijeka je gradska ustanova čija je osnovna djelatnost organizacija slobodnog vremena djece i mladih. Brojne i raznovrsne slobodne aktivnosti realiziraju se u samom objektu Doma mladih u Rijeci, a posebni programi realiziraju se u drugom objektu, u blizini Ravne Gore, u pravom dvorcu.

Dvorac je preuređen u dječje odmaralište koje nudi: petodnevni program “Škola u prirodi”, vikend program, te zimovanja i ljetovanja.

Predstavljanje aktivnosti i projekata Doma mladih, vedro i mladenački energično, za nas je odradila stručna suradnica za programe Iva Tomljenović.

3. Zvjezdarnica Višnjan

Za zvjezdarnicu u Višnjanu svi znamo. No znamo li baš točno npr. da je po broju otkrivenih asteroida jedna od dvanaest najproduktivnijih zvjezdarnica svijeta svih vremena, a prof.Korado Korlević, 13. najproduktivniji tragač za asteroidima svih vremena (prema Minor Planet Discoverers). Otkrio ih je 1117, a suotkrivač bio kod još 126 asteroida. Stoga nije čudo da je dobio svoju zvijezdu u Hrvatskoj ulici slavnih u Opatiji.

Imali smo sreću poslušati predavanje tog zanimljivog, jednostavnog i skromnog znanstvenika koji je svoj rad posvetio djeci i mladima. Nije govorio o sebi, govorio je o svojoj strasti za otkrivanjem asteroida, ali i o strasti za  radom s darovitom djecom. Koliko je u tome uspješan svjedoče mnogi mladi znanstvenici, razasuti po prestižnim svjetskim sveučilištima, koji su zajedno s njim dijelili istu strast i predano radili dok su još bili gotovo djeca.

U riječima prof. Korada možemo i mi pronaći inspiraciju:

“U svom sam astronomskom radu napravio dosta otkrića, od Tunguzije do rezultata projekta praćenja asteroida. Drugi su mi to i priznali tako da su neka od nebeskih tijela nazvali po meni, ali kako sam ja edukator moja su prava otkrića ljudi, a ne nebeska tijela. Moja su satisfakcija nekadašnji učenici, a sad odrasle osobe koje znaju da je dolazak u naše programe za njih bio prekretnica u odabiru životnog puta.” (Izvor: Čudo u Višnjanu, časopis Banka, 2008.)

Iako je Poreč bio samo prošetan, bio je inspirirajući za poneki detalj.

Bilo nam je jako lijepo.

Prilog: KREATIVNOST I INOVATIVNOST U ŠKOLI  – stručno usavršavanje u modulima,  Mirjana Kazija,prof.

Organizacija i vođenje seminara: Mirjana Kazija,prof. – viša savjetnica u AZOO, područna jedinica Rijeka Đurđica Kaurloto Martinić,prof. – viša savjetnica  u AZOO, područna jedinica Split

Leave a comment ?

10 Comments.

 1. Kako su mi se jako svidjele slike @stpegagoga, odlučila sam ih objaviti u galeriji na http://putopisi-travelog.com

  Dobila sam suglasnost Agnes za ovaj potez 🙂

 2. @kontesa
  Stvarno si brza. Hvala za motivaciju.
  Možda bude poticaj i drugima 🙂

 3. @agnes,
  Poviri kod Arjane u Twitterovu družinu. Tako mi se sviđa njen prijedlog za druge pedagoge – inovatore u nastavi.
  http://twitterovadruzina.wordpress.com/

 4. Želim ovim putem zahvaliti Agnes na entuzijazmu, brzini i lijepim riječima kojima uvijek poprati sva događanja u prvom redu naše stručne skupove. Voljela bih da bude poticaj drugima, a meni kao savjetnici svakako je poticaj i motivacija da nastavim planirati naša druženja koja će nas obogaćivati za stručnu, ali jednako tako i ljudsku dimenziju. Hvala.

  • Hvala savjetnici. Stručni skupovi su bili inspirativni pa nije bilo teško.
   Ja ću se truditi, a očekujem i od naše kreativne pedagoške ekipe pomoć u punjenju naše stranice.

 5. Draga moja Agnes, hvala ti na trudu, vremenu, idejama i novostima koje dijeliš s nama.
  Kada je o motivaciji riječ ti si naše “M”.
  Pošto nas uvijek obdariš lijepim citatima, evo za tebe :

  “Ono što vodi i vuče svijet, nisu lokomotive, nego ideje” (narodna)

  “Život nam vraća samo ono što mi drugima dajemo.” (Ivo Andrić)

  • Hvala Marija, posebno za veliko “M”.
   Čekamo tvoje uključivanje, bit ćemo strpljivi jer znamo da imaš mnogo dobrih stvari i ideja za podijeliti s nama. One će naš zajednički svijet vući naprijed.

 6. Zvjezdarnica (slika koju imate u prilogu) je u mjestu Tićan, dok je u Višnjanu stara zvjezdarnica. 😉

  • Hvala! U pravu ste, međutim na službenim stranicama zvjezdarnice Višnjan nalazi se upravo slika zvjezdarnice u Tićanu 🙂

Leave a Comment

NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>