Stručni skup kao poticaj

600_brolly_chinese

http://johnsonbanks.co.uk/

   
Međupredmetne teme u školskom kurikulumu
Državni stručni skup za stručne suradnike pedagoge osnovnih i srednjih škola Vodice, 13.-15. svibnja 2013.
   

Znate li što znači ovaj znak na mandarinskom jeziku (službenom jeziku Kine)? Vjerojatno ne, naravno! A zašto biste i znali, osim ako u slobodnom vremenu ne učite mandarinski. No, možete li pogoditi što bi taj znak značio kada bismo ga pretvorili u piktogram (piktogram (lat.+grč.), u najranijem obliku pisma, slika predmeta kao simbol pojma ili riječi) i kada bi izgledao ovako:

600_umbrella_mandagram

http://johnsonbanks.co.uk/

  Tko to ne bi pogodio? Znači: kišobran! Ništa lakše! Da, ništa lakše! (Za one koji nisu bili na stručnom skupu, ideja s mandarinskim pismom preuzeta je iz izlaganja prof.Predraga Palea.) Možemo li kazati da je to pristup koji se između ostalih njeguje u našim školama kako bi djeca lakše učila i zapamćivala i pri tome se ponekad i zabavila?? Promišlanje o tome ostavljam čitateljima jer valjalo bi se vratiti stručnom skupu.

Dakle, na to (linkovi na izlaganja su označeni narančastom):

A gdje smo mi i kamo idemo? Je li nas na to trebao netko podsjetiti? Sigurno DA! I dobro je da nas je podsjetio upravo, svima dragi, prof. dr.sc.Stjepan Staničić koji se godinama trudio i još uvijek se trudi profesionalizirati našu struku.

Želimo li pomoći sami sebi i struci? Jesmo li dovoljno kompetentni (sudeći prema izlaganju mladog kolege prof.Marka Turka imamo dosta posla oko kompetencija) i je li nam stalo da budemo kompetentni, radimo na sebi, učimo sebe i druge, građanski osviješteni utječemo barem na naš mikrosvijet….. ?

Stručni skup uvijek može biti poticaj ako ga tako želimo vidjeti, doživjeti i nakon njega nešto poduzeti. S jednog davnog stručnog skupa pamtim misao koja otprilike kaže:”Nije dovoljno samo reći, netko to treba čuti i htjeti promijeniti!” S obzirom da smo čuli mnogo toga, ostaje nam da poželimo unijeti i promjene.

Voditeljice programa stručnog usavršavanja: Đurđca Kaurloto Martinić, prof. viša savjetnica za stručne suradnike pedagoge, Ivana Biljan, prof. viša savjetnica za stručne suradnike pedagoge, Agencija za odgoj i obrazovanje

 

Leave a Comment

NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>